Iz ministarstva kulture KS žestok odgovor

Zašto Muzej ratnog djetinjstva nije dobio podršku: Sve pare (po)trošili na plate, direktorima 15.000 KM mjesečno!

Kultura17.09.20, 15:20h

Zašto Muzej ratnog djetinjstva nije dobio podršku: Sve pare (po)trošili na plate, direktorima 15.000 KM mjesečno!
Umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej ratnog djetinjstva je dostavio Ministarstvu platnu listu... Iz platne liste proizlazi da direktor Muzeja ima platu od preko 5.500 KM, dok izvršna direktorica - od 5.175 KM, navodi se, između ostalog, u odgovoru Ministarstva lulture i sporta KS

 

 

Povodom prozivki koje je na adresu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo uputio Muzej ratnog djetinstva, a koje se odnose na uskraćivanje finansiranja Muzeju, iz ovog ministarstva upućeno je reagiranje kojim se javnost želi informisati o slijedećim činjenicama:


1. Muzej ratnog djetinstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pri tom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo.


2. Prema novim principima pravljenja budžeta, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama.


3. Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu.


4. Iz platne liste (u prilogu) proizlazi da direktor Muzeja ima platu od preko 5.500 KM, dok izvšna direktorica - od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plata direktorice za razvoj i projekte. Radi se o platama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plata uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona.

 

5. Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plata, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom.


6. Budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga doslijedno prema svim institucijama kulture i sporta - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministra Kenana Alikadića.

 

Međutim, iz Muzeja ratnog djetinjstva tvrde da su navedeni dokumetni zloupotrijebljeni te da je istina o platama posve drugačija, o čemu više možete saznati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još