Muzej ratnog djetinjstva odgovara

Ministar Alikadić zloupotrijebio je naše dokumente, nije tačno da su direktorske plate tolike... Spremamo tužbu!

Kultura17.09.20, 16:44h

Ministar Alikadić zloupotrijebio je naše dokumente, nije tačno da su direktorske plate tolike... Spremamo tužbu!
Muzej ratnog djetinjstva godišnje po različitim osnovama u budžet uplaćuje oko 200.000 KM. Inače, od osnivanja, Muzej 97% svog budžeta ostvaruje iz međunarodnih i vlastitih izvora, a tek oko 3% od svih nivoa vlasti u BiH, stoji u demantiju

 

Nakon što je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo uskratilo sufinansiranje Muzeja ratnog djetinjstva, a danas pojasnilo i zašto, iz Muzeja su uputili demanti na tvrdnje ministra Kenana Alikadića. Demanti Muzeja ratnog djetinjstva prenosimo u cjelosti:

 

- Muzej ratnog djetinjstva negira sve neistine koje je na svojoj Facebook stranici objavilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, te ćemo Ministarstvo tužiti zbog ugrožavanja imidža Muzeja ratnog djetinjstva.


1. Nije tačno da Muzej ratnog djetinjstva nije opravdao utrošak sredstava za prošlu godinu. Muzej ratnog djetinjstva je opravdao utrošak sredstava, o čemu postoje dokazi, a nikad nijedna marka kantonalnog ili drugog budžetskog novca nije trošena za plate direktora ili izvršne direktorice Muzeja.


2. Na objavljenoj slici nije nikakva "platna lista" kako je navedeno, već planirani godišnji budžet koji je dostavljen Ministarstvu. U njemu se nalaze planirane BRUTO, a ne NETO plate. To znači da nema govora o platama od 5.000+ KM kako je predstavljeno. U Muzeju ratnog djetinjstva nikad nije isplaćena pojedinačna mjesečna plata od preko 3.000 KM. Prosječna plata u Muzeju ratnog djetinjstva je oko 1.800 KM. Muzej ratnog djetinjstva zapošljava isključivo visokoobrazovan i stručan kadar i sretni smo da našem osoblju možemo ponuditi dobre uslove za rad.


3. Zloupotrijebljeni interni dokument iz aplikacije (nemamo problema s objavljivanjem istog, već sa malicioznom interpretacijom) je PLANIRANI godišnji budžet. Isti nikada ne bude potpuno ostvaren, a nekad ne bude ni 60% ostvaren. Tako naprimjer, direktor Muzeja ratnog djetinjstva nije imao nikakva primanja čak 5 mjeseci tokom 2017. godine, dok su primanja drugih uposlenika bila redovna, a projekti uspješno realizirani.


4. Iste ove neistine o Muzeju ratnog djetinjstva ministar Alikadić već je iznosio na službenim sastancima za šta postoje svjedoci. Zbog toga je svakako već u pripremi tužba protiv ministra Alikadića. Sada će MRD tužiti i Ministarstvo zbog objave neistina na zvaničnoj stranici.


5. Na sva primanja uposlenika Muzeja ratnog djetinjstva uredno su plaćeni svi porezi i doprinosi, a i pored toga smo predmet serijskih naručenih inspekcijskih posjeta. Muzej ratnog djetinjstva godišnje po različitim osnovama u budžet uplaćuje oko 200.000 KM. Inače, od osnivanja, Muzej 97% svog budžeta ostvaruje iz međunarodnih i vlastitih izvora, a tek oko 3% od svih nivoa vlasti u BiH.


Muzej ratnog djetinjstva sredstva pravda donatorima od kojih ih dobija, prolazi rigorozne provjere i revizije, i nikada nije imao problema sa bilo kakvim izvještavanjem i provjerama. Muzej ratnog djetinjstva nastavit će djelovati transparentno i u skladu s najvišim standardima, za šta je već dobio i neka od najznačajnijih međunarodnih muzejskih priznanja - stoji u demantiju Muzeja ratnog djetinjstva.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još