znao i trebao, ali nije pokrenuo

Šutnja znači premijersku funkciju: Čime je Mario Nenadić zaslužio povjerenje Fahrudina Radončića?!

Front07.02.20, 10:10h

Šutnja znači premijersku funkciju: Čime je Mario Nenadić zaslužio povjerenje Fahrudina Radončića?!
Postupak protiv Samira Muslića trebao je pokrenuti tadašnji ministar pravde i opšte uprave Mario Nenadić, kadar SBB-a. Znao i trebao, ali nije pokrenuo

 

 


Izvor: Žurnal.info
Piše: Amarildo Gutić

 

Samir Muslić notar je u sarajevskoj općini Novi Grad.


Oktobra 2017. godine optužen je zajedno sa još 37 osoba predvođenih Alijom Delimustafićem.


Optužnicom je terećen da je sačinjavao nezakonite i fiktivne notarske isprave i ugovore, iako je znao da su takvi postupci nezakoniti, sa kvalifikacijama krivičnih djela Organizovani kriminal, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja te pranja novca, za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža.


Tužilaštvo je pored ostalih predložilo mjeru zabrane preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti.


Priznao je krivicu, a sud je prije formalnog početka suđenja prihvatio nagodbu, osudivši ga na pet mjeseci zatvorske kazne i novčanu kaznu od 30 hiljada maraka.


Zakonske odrdbe su jasne:


„Notar će biti privremeno udaljen iz službe ako je protiv njega podignuta optužnica ili određen pritvor zbog krivičnog djela sa umišljajem ili ako izdržava kaznu zatvora do šest mjeseci. Rješenje o privremenom udaljenju donosi prvostepeno disciplinsko vijeće“.


„Postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti notara pokreće kantonalni organ za upravu“


Postupak protiv Samira Muslića trebao je pokrenuti tadašnji ministar pravde i opšte uprave Mario Nenadić, kadar SBB-a. Znao i trebao, ali nije pokrenuo.


Samir Muslić je nekada radio u Avazu i omiljeni je i posebno važan notar šefa SBB-a i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.  


Muslić i dalje obavlja poslove notara. Ovjerio je ugovore SBB-a sa Jasnom Duraković i Damirom Arnautom. Ljutito je odbio govoriti za Žurnal.


Mario Nenadić je ozvaničen kao naredni premijer Kantona Sarajevo.

 

(Žurnal.info/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još