POSTOJE, IPAK, PRAVILA

Jasna Duraković nije jedina: Notarski ugovori prave se odavno, jesu li 'preletači' dužni platiti odštetu (bivšoj) stranci?!

Front18.01.20, 12:36h

Jasna Duraković nije jedina: Notarski ugovori prave se odavno, jesu li 'preletači' dužni platiti odštetu (bivšoj) stranci?!
Prema svjedočenjima mnogih do sada, stranke su finasirale izborne kampanje pojedinaca pa se notarskim ugovorom žele osigurati da će im uloženi novac biti vraćen u slučaju da ih članovi napuste. U konkretnom slučaju javnost će vjerovatno u narednim danima saznati više detalja

 


Jasna Duraković, donedavna SBB-ova, a sada nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, ustvrdila je tokom sinoćnjeg TV gostovanja da SBB priprema tužbu protiv nje jer je napustila tu stranku.


Pokazujući papire u studiju Face TV-a, Duraković je obrazložila da joj je pismo na adresu stiglo iz sada već bivše stranke.  


- Riječ je navodnom tužbenom zahtjevu koji će pokrenuti protiv mene. Ja ću ovo ostaviti svojim advokatima da se time bave. Riječ je o navodnom notarskom ugovoru koji je, navodno, ovjeren tad i tad, a koji su navodno potpisali sa mnom. Reći ću samo jednu rečenicu: Voljela bih da vidim tog notara koji će izvaditi svoju notarsku knjigu i pokazati moj potpis u toj notarskoj knjizi. Pokreću zahtjev što sam ja navodno napustila stranku pa me na ovaj način kažnjavaju. Očigledno idemo na sud. Ne znam o čemu se radi, malo sam i ja bila zatečena - rekla je Duraković te ustvrdila kako se ne sjeća da je potpisala bilo šta što bi moglo ličiti na ugovor između nje i SBB-a, a koji bi sada bio osnov za podizanje tužbe.  

 

Notarski ugovori između političkih stranaka i njihovih članova koji su bili na izbornim listama nisu ništa novo. Naprotiv, piše Faktor.


Bh. javnost je godinama u sličnim situacijama svjedočila pričama poput ove u kojoj se obrela Jasna Duraković. Nije nepoznanica da stranke, ili bar većina stranaka, potpisuju slične ugovore sa svojim članovima koje kandiduju na izborima. Stranke se time nastoje osigurati u slučaju "prelijetanja" svojih, uglavnom zastupnika, u suparnički politički tabor.


Tako su prema svjedočenjima mnogih do sada, stranke finasirale izborne kampanje pojedinaca pa se notarskim ugovorom žele osigurati da će im uloženi novac biti vraćen u slučaju da ih članovi napuste. U konkretnom slučaju javnost će vjerovatno u narednim danima saznati više detalja. 


Izbornim zakonom BiH, u članu 1 stav 9 definirano je da mandat osvojen na izborima pripada zastupnicima, a ne strankama. 


-Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima. Ukoliko izabrani nosilac mandata, u toku trajanja mandata, istupi iz političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata koja je učestvovala na izborima i na čijoj je kandidatskoj listi bio izabrani nosilac mandata, postaje samostalni vijećnik/odbornik, odnosno poslanik/zastupnik - stoji u Izbornom zakonu BiH.


Jedan od posljednjih slučajeva u kojem je zastupnicima zaprijećeno tužbama je slučaj bivših SDP-ovaca. U augustu 2019. godine Predsjedništvo SDP-a je nakon održane sjednice u saopćenju za javnost upravo to navelo. 


-Na sjednici je razmatrana i informacija o istupanju dijela Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Navedeni su pozvani da vrate svoje mandate, a ukoliko to ne urade, bit će pokrenute procedure za zaštitu SDP-a, aktivirajući ugovore koje su potpisali svi partijski zastupnici - stoji u saopćenju SDP-a od 27. augusta 2019. godine. 

 


Federalni zastupnik Nedžad Šećić, kojeg je početkom augusta Povjereništvo Kantonalne organizacije SDP-a Tuzla isključilo iz stranke  i smijenilo sa mjesta predsjednika GO SDP Gradačac, tada je za Faktor objasnio o kakvim se ugovorima radi. 


-Ugovore jesmo potpisali, kao i bjanko mjenice na kojima ne stoji apsolutno nikakav novčani iznos. One nisu validne, kao ni ugovori u kojima također nema nikakvog novčanog iznosa na osnovu kojeg bi me SDP mogao teretiti. I ne samo mene, već sve koji više nisu u SDP-u, a osvojili su mandate. Ugovor koji smo potpisali, govori o obostranom odnosu, odnosno da postoji obostrano poštivanje ugovora, a ne da kao što sada rade, istjeraju ljude i onda prijete da će pokrenuti neke procedure. SDP je do sada imao desetak tužbi, na osnovu tih ugovora i bjanko mjenica, ali nikada nisu to dobili na sudu - izjavio je Šečić.  


Edin Delić, načelnik Lukavca, koji je također prošle godine isključen iz SDP-a u medijima je komentirao ovu temu te je tvrdio kako su ugovori između SDP-ovaca i partije "po sadržaju nezakoniti".


-Ugovori čijim su aktiviranjem zaprijetili nemaju nikakvu snagu na sudu. Ono što se u posljednje vrijeme događa u SDP-u je strašno - ustvrdio je u augustu u razgovoru za Oslobođenje bivši SDP-ovac Hasan Muratović, zastupnik u Parlamentu FBiH. 

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još