20 ostvarenja iz cijelog svijeta

Festival MESS i ove godine nudi predstave za različite ukuse

Kultura07.08.19, 15:10h

Festival MESS i ove godine nudi predstave za različite ukuse
Publika Festivala će u osam festivalskih dana imati priliku pogledati 20 predstava iz svijeta koje su ostavile značajan trag na teatarskoj sceni u prethodnoj sezoni kako u svojim državama tako i šire

 

Internacionalni teatarski festival MESS ove se godine otvara u posljednjoj sedmici septembra, te će trajati od 28. septembra do 5. oktobra. 

 

Publika Festivala će u osam festivalskih dana imati priliku pogledati 20 predstava iz svijeta koje su ostavile značajan trag na teatarskoj sceni u prethodnoj sezoni kako u svojim državama tako i šire. 

 

Pored predstave otvaranja “Imitacija života” koja dolazi iz Mađarske, a  koju je režirao veliki filmski i pozorišni reditelj Kornel Mundruczo, festivalska publika će imati priliku pogledati još mnogo kvalitetnih internacionalnih predstava koja će predstaviti nove teatarske forme te se baviti aktuelnim temama, svaka na svoj način, saopćeno je iz direkcije Festivala. 

 

Festival će se održavati u svim sarajevskim pozorištima te na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti. Kao i svake godine, publika će u Sarajevskom ratnom teatru imati priliku gledati nova Evropska ostvarenja modernog teatra, pa će tako ove godine imati priliku pogledati predstavu “Majmunski um”, koja dolazi iz Belgije, te predstavu “Razbijeni na komadiće”, koja dolazi iz Francuske. 

 

Predstava “Razbijeni na komadiće” je minimalistička predstava zanimljive estetike bazirana na interakciji dva glumca koja govori o destrukciji te o nepovratnim posljedicama te iste destrukcije. Ono što glumci na sceni urade do kraja predstave ima za cilj da nam oslobodi put za jedan novi početak i daje nam nadu u originalniji i poetičniji način poimanja i rekonstruiranja naše okoline. Pierre Meunier i Marguerite Bordat su autori i reditelji ove predstave.  

 

“Majmunski um” je inkluzivna plesna predstava koja ja Festival MESS stiže iz Belgije. Majmunski um je jedan intenzivan susret petero plesača. Troje od njih imaju Down sindrom. Oni nadilaze očekivanja i ne ustežu se od kršenja normi, pa čak i tabua. Rediteljica predstave Lisi Estaras razvija koreografski obrazac plesnih fraza koje su rezultat asocijativnih misli, navodi se u saopćenju.  

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!