Medicinska misterija

Potvrđene promjene na mozgu američkih diplomata koji su radili na Kubi, ljekari zbunjeni: 'Ovo nikad nismo vidjeli'

Lifestyle24.07.19, 10:02h

Potvrđene promjene na mozgu američkih diplomata koji su radili na Kubi, ljekari zbunjeni: 'Ovo nikad nismo vidjeli'
Rezultati analize su objavljeni u utorak u časopisu "Journal of American Medical Association". Redakcija časopisa kaže da studija može poboljšati razumijevanje prijavljenih simptoma, ali da nije izvjesno koliko su važne uočene promjene u mozgu

 

Skeniranjem su utvrđene promjene mozga američkih diplomata koje su radile na Kubi i koje su prijavile zdravstvene probleme, ali značaj tih promjena i šta ih je izazvalo nisu jasni, javila je Beta, a prenijeli mediji.

 

Napredno skeniranje mozga je otkrilo razlike koje ljekari ocjenjuju kao "zbunjujuće" kod američkih diplomata koji kažu da su poslije rada na Kubi dobili simptome slične potresu mozga. Ovo otkriće samo je produbilo misteriju onoga što im se moglo dogoditi, kaže nova studija.

 

Opsežno snimanje je pokazalo da je u mozgu tog diplomatskog osoblja manje bijele mase nego kod uporedivih zdravih ljudi, a ima i drugih razlika, kažu istraživači.

 

Dok su očekivali da će mali mozak, blizu moždanog stabla, biti pogođen, s obzirom na simptome koje su diplomate prijavile: s ravnotežom, teškoće da zaspu i razmišljanju, glavobolje, ljekari su našli jedinstvene "obrasce" u tkivu koji povezuje regione mozga.

 

Ragini Verma, specijalistkinja za snimanje mozga, sa Univerziteta u Pensilvaniji i glavna autorka studije, rekla je da ti "obrasci" nisu slični bilo čemu što je vidjela iz moždanih bolesti ili povreda.

 

"To je prilično čudno. To je prava medicinska misterija", rekla je Verma.

 

Koautor studije dr. Randel Swanson, stručnjak za rehabilitaciju poslije povreda mozga, sa istog univerziteta, rekao je da "nema sumnje da se nešto desilo", ali snimanjem se ne može utvrditi šta je to bilo.

 

Spoljni stručnjak, neurolog sa Univerziteta u Edinburgu, John Stone, izjavio je da studija ne potvrđuje da je došlo do povrede mozga, niti da su razlike u mozgu rezultat čudnih iskustava koja su diplomate rekle da su imale na Kubi.

 

Kuba je negirala bilo kakav napad, ali je slučaj pritužbi diplomata zategao njene odnose sa Sjedinjenim Državama.

 

Rezultati analize su objavljeni u utorak u časopisu "Journal of American Medical Association". Redakcija časopisa kaže da studija može poboljšati razumijevanje prijavljenih simptoma, ali da nije izvjesno koliko su važne uočene promjene u mozgu.

 

Američki State Department je u saopštenju naveo da zna za tu studiju i pozdravlja diskusiju medicinske zajednice o tom veoma složenom pitanju. Glavni prioritet su bezbjednost, sigurnost i dobrobit njenog osoblja, piše u saopštenju.

 

Od kraja 2016. do maja 2018. godine, nekoliko američkih i kanadskih diplomata u Havani žalilo se na zdravstvene probleme nepoznatog uzroka. Jedan podatak američke vlade je da je time bilo pogođeno 26 ljudi. Neki su rekli da čuju visoke tonove slične zrikavcima dok su kod kuće ili u hotelima, što je najprije dovelo do teorije napada zvukom. AP je izvijestio da FBI nije našao dokaze da su zvučni talasi mogli da to prouzrokuju.

 

Desetine američkih diplomata, članova njihovih porodica i drugi tražili su da budu pregledani. Nova studija govori o 40 njih testiranih na Univerzitetu u Pensilvaniji.

 

Grupna analiza rezultata naprednih MRI snimaka otkrila je razlike u mozgu grupe diplomata, u poređenju sa 48 zdravih ljudi slične starosti i porijekla. Službenici su bili podvrgnuti MRI snimanju šest mjeseci pošto su prijavili probleme, ali pošto njihovi mozgovi nisu bili skenirani prije odlaska na Kubu, ne može se znati da li se nešto tamo promijenilo, što je nedostatak studije koji istraživači priznaju.

 

Univerzitet u Edinburgu kaže da nova studija ima nekoliko drugih ograničenja koja slabe rezultate, uključujući i grupu za poređenje koja nije bila ravnomjerno prilagođena pregledanim pacijentima.

 

"Ako zaista želite da kažete da se na Kubi desilo nešto bitno drugačije ... onda bi najbolja kontrolna grupa bila 40 osoba sa istim simptomima koje nisu bile na Kubi i nisu imale historiju povreda glave", rekao je Stone.

 

Prethodna studija Univerziteta u Majamiju našla je oštećenje unutrašnjeg uha kod nekih diplomata koje su se žalile na čudne zvuke i osjećaje, ali je također nedostajala medicinska dokumentacija prije pojave tih simptoma.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!