U napad umiješana treća zemlja?

Radnici Ambasade SAD-a na Kubi meta zvučnog napada: 16 službenika doživjelo gubitak sluha

Front25.08.17, 12:49h

Radnici Ambasade SAD-a na Kubi meta zvučnog napada: 16 službenika doživjelo gubitak sluha
Osoblje američke ambasade i barem jedan kanadski državljanin počeli su primjećivati simptome krajem prošle godine, a žrtve su liječili doktori u SAD-u i američki doktori na Kubi


Najmanje 16 službenika američke vlade osjetilo je simptome nakon mogućeg akustičnog napada čija je meta bila američka ambasada na Kubi, saopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Nekoliko uposlenika je hospitalizirano, kazala je glasnogovornica Heather Nauert, dodajući kako se čini da su napadi prestali, izvještava BBC.

Kubanski zvaničnici su negirali napade na strane diplomate i tvrde da istražuju ove navode.

Associated Press navodi da se gubitak sluha koji su diplomate doživjeli može povezati sa soničnim uređajima koji emitiraju nečujne zvučne valove koji mogu prouzročiti gluhoću.

- Možemo potvrditi da je najmanje 16 uposlenika američke vlade, članova zajednice naše ambasade imalo neku vrstu simptoma. Ovu situaciju smatramo veoma ozbiljnom - izjavila je Nauert.

Osoblje američke ambasade i barem jedan kanadski državljanin počeli su primjećivati simptome krajem prošle godine, a žrtve su liječili doktori u SAD-u i američki doktori na Kubi.

Sigurnosni analitičari vjeruju da bi u ovu situaciju mogla biti umiješana treća zemlja u lošim odnosima sa SAD-om.

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook