Dionica Počitelj - Zvirovići

Kinezima posao od 200 miliona KM na Koridoru 5-C

Biznis Klub07.06.19, 10:38h

Kinezima posao od 200 miliona KM na Koridoru 5-C
Na gradnju ove dionice autoputa čeka se već pet godina, a ranije je EIB dva puta poništavao tender

 

Uprava „Autocesta Federacije BiH" odlučila je da će dvije kineske kompanije graditi najvredniju dionicu autoputa na Koridoru 5-C, Počitelj - Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 mi-liona maraka (100 miliona eura), saznaje „Dnevni avaz". 

 

Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara. 

 

Najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice poslale su kineske kompanije „China State Construction Engeering Company" i ,,Synohydro Power China", što su „Autoceste FBiH" i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera. 

 

Ovu dionicu autoputa finansira Evropska investicijska banka (EIB), koja je, kako piše "Avaz", konačno dala zeleno svjetlo za dodjelu ugovora i početak gradnje. 

 

No, za razliku od prethodnih tendera, EIB je prvi put dao saglasnost za firme koje su predložile „Autoceste FBiH". 

 

Prema informacijama "Avaza","China State Construction" obavezao se da će dionicu ceste s obje strane mosta i čvor Počitelj završiti za 66,2 miliona eura, a ,,Synohydro Power China" most za 32,8 miliona eura. 

 

Na gradnju ove dionice autoputa čeka se već pet godina, a ranije je EIB dva puta poništavao tender. Ovog puta, poslali su svog konsultanta, koji je nadzirao kompletnu tendersku dokumentaciju i vodio s  „Autocestama" cijeli posao. 

 

Ranije su „Autoceste" poslove dodijeljivale konzorciju „Strabaga" i "Euroasfalta".  

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!