Iz Ambasade BiH u Sloveniji potvrdili prijavu

SOA danas ponovo pokušala vrbovati državljanina BiH, oglasio se Mektić: 'Presreću naše građane i prijete im...'

Front26.03.19, 17:22h

SOA danas ponovo pokušala vrbovati državljanina BiH, oglasio se Mektić: 'Presreću naše građane i prijete im...'
Kulminacija obavještajnih zakulisnih radnji, podsjećamo, dogodila se nakon što je portal Žurnal razotkrio aferu u koju je duboko involvirana Republika Hrvatska, odnosno njeni najviši dužnosnici

 

Prema nezvaničnim informacijama Oslobođenja, hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) danas je ponovo pokušala vrbovati jednog državljanina BiH. Desilo se to na granici između BiH i Hrvatske. Osoba koju su pokušali vrbovati obratila se telefonskim putem Ambasadi BiH u Sloveniji, iz koje su za Oslobođenju potvrdili ovu informaciju.

 

- I mi imamo informaciju da je, zapravo, bio pokušaj vrbovanja, ali to je telefonska informacija. Sutra ćemo imati sastanak, najavio je otpravnik poslova ambasade BiH u Sloveniji Veljko Obrenović.

 

Također, potvrdili su nam da je problem prijavio državljanin BiH.

 

- Mi očekujemo njihov dolazak (op. a. sa svjedocima) u Ambasadu da daju pisanu izjavu. Čim utvrdimo identitet, tek onda možemo izaći sa više informacija, kazali su za Oslobođenje iz Ambasade BiH u Sloveniji.

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za Oslobođenje informaciju o pokušaju vrbovanja bh. državljanina koji je putovao iz Bosne i Hercegovine za Sloveniju.

 

- Ja imam tu informaciju. Ambasada Bosne i Hercegovine u Sloveniji nas je obavijestila da im se javila osoba da prijavi pokušaj vrbovanja. Imamo podatke i o svim državljanima koji su u tom momentu bili prisutni. Očigledno je da je ovo bio pokušaj ponovnog vrbovanja i potpuno se potvrđuje sva ona priča o kojoj smo mi ranije govorili. Očigledno je da Hrvatska obavještajna služba neće prekinuti s tim. Nevjerovatno je kolike oni probleme prave našim građanima, rekao je državni ministar Mektić.

 

Dodaje da naši građani ne mogu slobodno da se kreću, da bivaju zaustavljeni, te da se na njih vrši ucjenjivanje, strahovit pritisak i prijetnje.

 

- Ja mislim da ovo prevazilazi svaki vid korektnog ponašanja. Oni ne žele da sarađuju s našim službama, nego rade na tome da presreću građane i prijete im ukidanjem radnih viza, istakao je Mektić za Oslobođenje.

 

Kulminacija obavještajnih zakulisnih radnji, podsjećamo, dogodila se nakon što je portal Žurnal razotkrio aferu u koju je duboko involvirana Republika Hrvatska, odnosno njeni najviši dužnosnici. Žurnal je objavio da su obavještajci i diplomate Hrvatske najmanje dva puta vrbovali bh. državljane koji su pripadnici selefijskog pokreta za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide Zeničko-dobojskog kantona, a sve kako bi se potvrdila teza hrvatske predsjednice o BiH kao leglu terorizma. Akciju je, prema pisanju Žurnala koordinirao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, a u paraobavještajnom djelovanju pomagali su mu zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić (HDZ) i urednik emisije Telering Mato Đaković.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još