11 godina od smrti semke sokolović - bertok

Strastvena Sarajka: Djed joj je bio paša, kockala je i kartala, a tragediju sestre Bademe nije preboljela...

Nedjeljni magazin05.03.19, 10:19h

Strastvena Sarajka: Djed joj je bio paša, kockala je i kartala, a tragediju sestre Bademe nije preboljela...
Semka je bila strastvena u igranju bridža i drugih kartaških igara, a voljela se i kockati
 
 
Prije 11 godina u Zagrebu je od posljedica moždanog udara preminula Semka Sokolović Bertok, vrhunska glumica i diva hrvatskog kazališta i filma - piše 100posto.hr.
 
 
Voljeli smo je u svim predstavama, filmovima i serijama jer uvijek je uspjela zaokupiti pažnju gledatelja.
 
 
Semka Sokolović rođena je u Sarajevu 1935. godine, i to u obitelji koja je potomak Mehmed paše Sokolovića. I djed joj je bio paša.
 
 
Bez oca je ostala kad joj je bilo tri godine. Njezina majka Abida radila je naporno kako bi podigla Semku i njezinu stariju sestru Bademu. Radila je u kazalištu pa su se tako obje sestre zaljubile u teatar. I dok je Semka postala glumica, Badema je bila operna pjevačica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.
 
 
Od djetinjstva Semka je voljela sport, pa se tako ozbiljnije bavila mačevanjem, od kojeg je odustala zbog ozljede, igrala je i nogomet te se bavila veslanjem. Velika ljubav odmalena joj je šah, u kojem je uživala cijeli život. I ne samo to, čak osam puta bila je državna šahovska prvakinja!
 
 
Nakon srednje škole otišla je na prijemni za Dramsku akademiju, a tamo je oduševila Branka Gavellu. Odmah je upala, a cijelu je karijeru provela upravo u Gradskom kazalištu Gavella.
 
 
Skandal je nastao kad ju za 50. obljetnicu nisu pozvali na svečanost proslave, iz nepoznatog razloga.
 
 
Prve filmske uloge ostvarila je u filmovima Fadila Hadžića, a među najvažnijima su "Službeni položaj", "Druga strana medalje", "Divlji anđeli", "Majstori, majstori", "U raljama života", "Grbavica" te serije "Kuda idu divlje svinje", "Nepokoreni grad", U registraturi", "Velo misto", "Bolji život", "Bitange i princeze"... 
 
 
Semka je bila strastvena u igranju bridža i drugih kartaških igara, a voljela se i kockati.
 
 
 
"Rekla sam da me zakopaju sa špilom karata, možda se i ondje nađe netko tko će igrati. Ostajem pri tome jer je to jedan od mojih velikih hobija", rekla je svojedobno. Obožavala je i Omar Shariffa jer je i on imao iste hobije.
 
 
"Volim ga kao glumca, volim ga što igra bridž, volim što je kartaš, volim što je kockar - jer ja sam to sve!", izjavila je.
 
 
Bila je udana za sportskog novinara i šahista Marija Bertoka, a upoznali su se u šahovskom klubu.
 
 
Ispričala je kako ju je te večeri dopratio kući, a ona mu je rekla: "Nemojte se ljutiti, ali vi ćete biti moj muž", na što je on odgovorio kako se ne planira ženiti.
 
 
"Ne kanim se ni ja udavati, ali ako do toga dođe, to ćete biti vi", rekla mu je. Za osam mjeseci bili su u braku. Imali su sina, a Mario je tragično poginuo pet mjeseci nakon njezine smrti - utopio se u jarunskom jezeru.
 
 
Semka je cijeli život bila bliska sa sestrom Bademom i teško joj je pala njezina prerana smrt. Preminula je sa samo 40 godina, što Semka nikad nije preboljela.
 
 
Bila je poznata po tome što je uvijek bila iskrena i strastvena pa ju je to često koštalo uloga, no nikad nije požalila.
 
 
(100posto.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još