najveći festival pozorišta na albanskom jeziku

Predstavi 'Dantonova smrt' Dine Mustafića Grand prix na Panalbanskom festivalu

Kultura01.10.18, 13:27h

Predstavi 'Dantonova smrt' Dine Mustafića Grand prix na Panalbanskom festivalu
Ove godine nakon 20 godina pauze obnovljen je najveći festival na kojem se natječu pozorišta koja tvore predstave na albanskom jeziku. U osam dana Festival je okupio 14 albanskih pozorišta iz Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore

 

Predstava "Dantonova smrt" bh. reditelja Dine Mustafića i Albanskog nacionalnog pozorišta iz Skoplja osvojila je Grand Prix nagradu na Panalbanskom festivalu koji je održan od 23. do 30. septembra u Tirani. 

 

Predstava je imala premijernu izvedbu u maju ove godine, a nakon izuzetnog prijema gledatelja i kritike ovo je prvo festivalsko internacionalno gostovanje. 

 

- Čast je dobiti nagradu za predstavu koja okuplja najbolje teatarske produkcije na albanskom jeziku. Teatar nema odgovore, ali ima sposobnost da postavi esencijalna pitanja. Ekonomska kriza ne jenjava, socijalne nepravde modus su života većine - neoliberalni kapitalizam bespoštedno gazi naše egzistencije ne ostavljajući nam izlaza, teror medija giljotinira nepoćudne, ali radikalne društvene promjene nema na vidiku. Sa ovom predstavom smo postavili pitanje: da li je revolucija danas uopće moguća? - istakao je Mustafić. 

 

Ove godine nakon 20 godina pauze obnovljen je najveći festival na kojem se natječu pozorišta koja tvore predstave na albanskom jeziku. U osam dana Festival je okupio 14 albanskih pozorišta iz Albanije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.

 

 

(Fena/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!