BOLJA STRANA BIH/ PRIČA O USPJEHU

Kako su dva brata u Sarajevu za samo tri godine napravila multimilionsku kompaniju: Upoznajte Rešada i Farisa...

Biznis Klub07.08.18, 09:05h

Kako su dva brata u Sarajevu za samo tri godine napravila multimilionsku kompaniju: Upoznajte Rešada i Farisa...
Iako postoji samo tri godine, sarajevska kompanija već sada u Bosni i Hercegovini postavlja svjetske standarde u poslovanju

 


Nastala u maju 2015. godine, za samo tri godine kompanija Ministry of Programming je izrasla u multimilionskog izvoznika, njeni proizvodi u tehnološkom smislu mijenjaju svijet nabolje, a mladi ljudi iz regije dolaze u Sarajevo kako bi u njoj radili.


Sve je počelo sa željom da se napravi kompanija koja će biti drugačija od ostalih.


– Na samom početku odlučili smo da želimo imati kompaniju koja je drugačija i zato smo odabrali da se bavimo proizvodnjom startapa. Dakle, naša osnovna uloga jeste da budemo tehnološka i logistička podrška startapima, tehnološkim kompanijama u nastajanju – kaže za BiznisInfo Rešad Začina koji je zajedno sa bratom Farisom osnovao Ministry of Programming.


Rešadu i Farisu pridružile su se i njihova sestra Ajla i Rešadova supruga Amra pa je tako četveročlana ekipa u ranim tridesetim započela svoje rizično putovanje.


– U to vrijeme osnivanje kompanije za nas je bio veliki rizik. Ja sam radio u Švedskoj, u jednom od najperspektivnijih tamošnjih startapa. Faris je u Sarajevu radio za jednu američku kompaniju. Obojica smo bili zainteresovani za tu priču o startapima, a osim toga smo željeli i u svojoj zemlji pokušati preslikati neke stvari koje se rade u svijetu i način na koji svjetske kompanije funkcionišu. Htjeli smo da i našim ljudima damo priliku da budu dio svjetskih tokova i da rade sa naprednijim tehnologijama – priča Rešad.


I sami startap, smješteni u iznajmljenom prostoru u tehnološkom inkubatoru Nest71, radili su sve što je trebalo da nađu prvog partnera. Rešad kaže kako je upravo u tome razlika između klasične kompanije i startapa: nema nikoga ko vam daje zadatke šta treba da uradite već jednostavno radite sve što treba i trudite se da posao krene, svaka ideja se razrađuje i prilagođava, svi se jednako bore, a svaka ideja je bitna.

 

Nakon što su uspjeli naći prvog partnera, posao je nezaustavljivo krenuo. Već nakon godinu dana, zaposlili su 20 ljudi. Nakon dvije godine, broj je bio dvostruko veći. Danas ih je sedamdeset, a Ministry of Programming za samo tri godine prešao je put od nekoliko iznajmljenih stolova u co-working prostoru do vlastitih ureda od ukupno 600 m2 u Importanne centru.

 

Na tome putu proizveli su 30 startapa. Svi startapi su u inostranstvu, a izvoz koji kompanija ostvaruje mjeri se u milionima.

 

– Bavimo se vrlo interesantnim stvarima. Proizvodi na kojima radimo su ponajviše iz medicinske i finansijske tehnologije, jer generalno na svjetskom nivou to i jesu najtraženiji tehnološki startapi. Proces izgleda tako da mi pronađemo partnere sa kojima radimo i osnujemo zajedničku kompaniju. Dakle u startapima koje pravimo i Ministry of Programming ima vlasnički udio i ostaje suvlasnik kompanije koja se osniva. To znači da se ne radi o običnom outsourcingu gdje nas neko plaća da mu razvijamo posao, već o zajedničkom radu gdje mi na početku zajedno sa našim partnerom osmislimo proizvod, razvijemo biznis plan i onda radimo na tome da proizvod zaživi. Mi na početku često radimo besplatno, zapravo i sami investiramo, jer nam je u interesu da kompanija bude uspješna. To je partnerski odnos gdje je najvažnije da imate pouzdane i kompetentne partnere – pojašnjava Rešad.

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook