video/ obilježje koje je prepoznao cijeli svijet

Kako je nastao srebrenički 'Cvijet sjećanja': Nesvakidašnja ljubav dovela je Jasminu u Gračanicu, a ona je s ponosom...

Hronika10.07.18, 13:20h

Kako je nastao srebrenički 'Cvijet sjećanja': Nesvakidašnja ljubav dovela je Jasminu u Gračanicu, a ona je s ponosom...
Želeći da on podari smiraj žrtvama, utjehu porodicama, opomenu zločincima i nadu da se nikad i nikome ovakvo zlo više ne ponovi, s jednakom ljubavlju iskerala je više verzija cvijeta

 

Mnogo je materijalnih dokaza, svjedočenja i simbola koji od zaborava čuvaju genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, jula 1995 godine, a cvijet “Sjećanje” samo je jedan od njih - piše BHRT

 

Jeste li se ikad zapitali kako je nastao taj bijelo zeleni cvjetić, ko ga je napravio i zašto se nosi isključivo na lijevoj strani?


Nesvakidašnja ljubavna priča je Jasminu Čamdžić, rođenu Puljanku, 1994. godine dovela je u Gračanicu, kada su svi željeli pobjeći iz vihora rata. Talenat za rukotvorine otvorio joj je vrata udruženja “Gračaničko keranje”, koje od zaborava čuva jedan od najstarijih zanata u BiH.

 

Topla dobrodošlica i druženje sa vrijednim ženama iz tog kraja za Jasminu je bila prilika da i sama ispolji kreativnost, te pokaže šta zna i koliko može.


S ponosom je, kaže, prihvatila ponudu da baš ona izradi simbol koji će podsjećati na žrtve genocida u Srebrenici.

 

Napravljeno nekoliko verzija, a jedna se izdvojila


Želeći da on podari smiraj žrtvama, utjehu porodicama, opomenu zločincima i nadu da se nikad i nikome ovakvo zlo više ne ponovi, s jednakom ljubavlju iskerala je više verzija cvijeta, tragajući za najboljim rješenjem.

 

“Jedna je verzija iskočila. Imala je i ona i svi su imali zelenu i bijelu boju, ali ovaj je imao jednostavnost, imao je čaroliju nekakvu, nekakvu tu nevinost u svim tim cvjetovima. Oni su možda neki bili veseli, al on je bio drugačiji. I ja sam znala, kad sam ga napravila da je to to”, govori za BHRT članica Udruženja “Gračaničko keranje” Jasmina Čamdžić.

 

Ostatak teksta i videoprilog gledajte ovdje

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook