PRIČA KOJA JE ODJEKNULA U JAVNOSTI

Dok region bruji o zlatnoj groznici u Bosni, u Varešu se tome podsmijevaju: Nema tu nikakvog zlata, ali ima...

Hronika23.06.18, 19:54h

Dok region bruji o zlatnoj groznici u Bosni, u Varešu se tome podsmijevaju: Nema tu nikakvog zlata, ali ima...
Koncesionari nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju operavdanosti ulaganja u eksploataciju olova, cinka i barita, najavljuju ulaganja u istražne radnije vrijednosti 10 miliona eura

 

 

Na medijske napise o zlatnoj groznici u Varešu gledaju s podsmijehom, ali se nadaju mogućem oživljavanju rudarenja na ovom području nakon što koncesionari okončaju istraživanja mineralnih resursa olova, cinka i barita na lokalitetima Veovača i Rupice.


– Bitno je napomentuti da se radi o koncesiji za olovo, cink i barit. Ne radi se o koncesiji za zlato, odnosno o budućem rudniku zlata. U koncesionom ugovoru koji je napravljen striktno su navedeni olovo, cink i barit. Ukoliko se pojavi prisustvo plemenitih metala ili nekih drugih metala, to će se regulisati aneksom ugovora o koncesiji – pojašnjava Ermin Musa, pomoćnik načelnika opštine Vareš, izvještava FTV.


U Federalnom zavodu za geologiju, koji je proteklih godina bio uključen u aktivnosti koncesionara u Varešu, ističu da investitore s razlogom zanima ovo područje.


– Poznat je potencijal područja Vareša za istraživanje obojenih i plemenitih metala već odavno. Prva ozbiljna istraživanja su krenula 1952. godine, pa s prekidom su vršena do 1990. godine. Utvrđen je značajan potencijal za obojene metale, do ‘90. je radio i rudnik na lokalitetu Veovača – ističe Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju.


Iz sjedišta koncesionara je saopšteno da su na lokalitetu Veovača završili kontrolna geološka istraživanja te da je u nadležnom Federalnom ministarstvu u toku procedura potvrđivanja rezervi, što je prvi korak u pribavljanju potrebnih suglasnosti za ostale aktivnosti.


– Na drugom lokalitetu Rupice u toku je izvođenje radova geoloških istražnih bušenja te s, obzirom na činjenicu da su na samom početku, teško je njihove rezultate kvalifikovati kao rezerve bez obzira o kojem mineralu se radi. Nema mjesta velikoj euforiji, ističu u općinskoj administraciji, ali ne kriju zadovoljstvo što za rudarenje postoje zainteresirani investitori. Investitor koji tu radi već je počeo s ulaganjem u lokalnu zajednicu, pomaže sportske klubove, rekonstrukciju puteva, tako da je on već ovdje ostavio utisak ozbiljnog investitira – napominje Musa.


Koncesionari nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju operavdanosti ulaganja u eksploataciju olova, cinka i barita, najavljuju ulaganja u istražne radnije vrijednosti 10 miliona eura.


U Varešu kažu, sa ili bez zlatnih žila, povratak rudarenja ovom području značio bi napredak i ne samo u ekonomskom smislu, navodi FTV.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

**********************

Gledajte bonus video!

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!