uloženo 10 miliona eura u istraživanja

U Varešu ima zlata i bakra! Hoće li vlasti i investitori udahnuti novi život nekoć bogatom rudarskom kraju?

Hronika20.06.18, 19:18h

U Varešu ima zlata i bakra! Hoće li vlasti i investitori udahnuti novi život nekoć bogatom rudarskom kraju?
Nedavna istraživanja su potvrdila da u Varešu ima i zlata i bakra i drugih baznih materijala, a to je rezultiralo investicijom od 10 miliona eura u istraživanja


Rudarstvo i rudarski život izgradili su Vareš nekoliko puta u proteklim stoljećima i stavili ga na mapu važnih rudarskih centara u BiH- piše N1

 

Nedavna istraživanja su potvrdila da u Varešu ima i zlata i bakra i drugih baznih materijala, a to je rezultiralo investicijom od 10 miliona eura u istraživanja. 

 

"Kapital koji su odredili za ovu godinu, to je oko 20 miliona KM i to moraju potrošiti u istražne radnje u ovoj godini. Sama vrijednost istražnog postupka daje ipak nadu da uložiti takav novac, se ne ulaže baš tako lako, a da nema osnove za to. I evo objektivno mi se nadamo da će Vareš opet postati jaki rudarski centar", poručio je Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš.


Nail Ahmedović je u ovom rudniku radio od 1985. do zatvranja početkom rata. Po njegovim riječima to su bila najbolja vremena koje je vidjelo selo Daštansko. 

 

"Rudnik dok je radio četiri velika autobusa su prolazila kroz naše selo. Ja sad vozim kombi i u njemu vozim osmero djece....Sad osmero samo djece ima... Prije su četiri velika autobusa vozila stanovništvo iz našeg i drugih sela", kazao je Nail Ahmedović. 

 

Osamdeset posto sela Daštansko radilo je u rudniku. Braća, rodbina i komšije Eseda Ahmedovića izgradili su porodice, kuće i imovinu radeći u ovom i susjednim rudnicima. 

 

"Mnogo ih je otišlo odavde iz sela, mnogo ih se raselilo i otišlo jer nema posla. I to je problem... Danas, sutra bi se vratili...kad bi to počelo raditi. Ima nas oko sedamdesetak, većinom smo stariji, penzioneri... Nema ni mnogo poljoprivrede, imamo nešto stočarstva... Uglavnom životarimo", kazao je Esed Ahmedović. 

 

Mještani Daštanskog, i drugih mjesta u okolini Vareša, ali i u samom Varešu se nadaju da će se najave općinskih vlasti, ali i investitora ostvariti kako bi se život vratio u ovaj nekada bogati i uspješni kraj.

 

Videoprilog pogledajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook