Erdoganov kabinet upoznat sa slučajem

Izetbegović se konačno oglasio: Za Selmira Mašetovića smo već učinili sve što je u našoj moći

Front07.06.18, 10:54h

Izetbegović se konačno oglasio: Za Selmira Mašetovića smo već učinili sve što je u našoj moći
Ovo nije stvar koja se rješava razgovorom predsjednika, mada je kabinet predsjednika Erdogana bio s naše strane upoznat sa slučajem, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su institucije Bosne i Hercegovine i on lično učinili sve što je bilo u njihovoj moći da se pomogne studentu Selmiru Mašetoviću koji je uhapšen u Turskoj pod optužbama da je pripadnik organizacije FETO. 

 

- Veoma intenzivno se radilo na tome da se Selmiru pomogne. Nije se pričalo, već se radilo, i moj kabinet je bio sve vrijeme uključen. Ovo nije stvar koja se rješava razgovorom predsjednika, mada je kabinet predsjednika Erdogana bio s naše strane upoznat sa slučajem. Ovo se rješava upornim radom našeg konzula i ambasadora na terenu i institucija države, kao što se riješilo i u par ranijih sličnih slučajeva – izjavio je Izetbegović u intervjuu za Faktor. 

 

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH i razgovorima koji se vode na tu temu Izetbegović je ustvrdio da HDZ traži da se „građanima BiH onemogući glasanje po vlastitoj savjesti i izboru, da se ono striktno ograniči na pripadnike vlastite etničke grupe, što je u potpunoj koliziji sa evropskim i općenito demokratskim standardima“. 

 

- Ipak, postoji neka minimalna šansa da razum prevlada i da se za ove izbore usvoji privremeno rješenje kako bi se izbjegla kriza u formiranju vlasti. To rješenje, naravno, ne može biti u neskladu sa Ustavom Federacije BiH – kazao je Izetbegović. 

 

Odbacio je kao „jednostranu propagandu“ optužbe iz krugova bliskih HDZ-u da on propagira unitarnu državu te da vodi politički program diktature najmnogoljudnije nacije u BiH. 

 

- U Federaciji BiH, gdje Hrvati čine 22 posto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 40 posto, na nivou države, gdje čine 12 posto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 33 posto i tako dalje. I to je redovno na račun Bošnjaka, tako da će se Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom, za poziciju koja im po Ustavu pripada – proporcionalnu zastupljenost u formiranju strukture vlasti – izjavio je Izetbegović u intervjuu za Faktor. 

 

Ocijenio je da su predstavnici međunarodne zajednice, a naročito EU, odlučili da cijeli Zapadni Balkan integriraju u EU te da će davati potporu pozitivnim procesima i „suprotstavljati se retrogradnim snagama“. 

 

-Krajem juna bi Vijeće EU-a trebalo usvojiti zaključke koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu, u kojim će takvi kočničari biti prozvani za opstrukciju navedenih zakona, ali i za prijedloge koji su u koliziji sa presudom po apelaciji Sejdić-Finci, za retoriku koja priziva podjele i veliča ratne zločince – ustvrdio je Izetbegović. 

 

Kada je u pitanju njegov aktuelni mandat u Predsjedništvu BiH, Izetbegović je kazao da bi jedan detalj odradio drugačije kada je u pitanju pokretanje revizije presude za genocid protiv Srbije. 

 

- Na preporuku pravnih eksperata ignorirao sam stav registrara Međunarodnog suda pravde u Hagu koji se odnosi na našeg agenta, odnosno nisam s njim upoznao predsjednike političkih stranaka okupljenih u sarajevskoj Vijećnici u svrhu podrške procesu revizije. Trebao sam tu informaciju i dilemu podijeliti sa ostalim prisutnim. Tada bi i oni sasvim sigurno podržali stav eksperata da jedan činovnik ne može zaustaviti proces bez mišljenja sudija. Ovako sam se izložio politikantskim napadima onih koji su radi naroda morali dati podršku reviziji, ali su sve vrijeme priželjkivali neuspjeh i samo čekali priliku da druge optuže za to – ustvrdio je Izetbegović. 

 

Govoreći o svoja dva mandata u Predsjedništvu, kao glavni uspjeh je izdvojio to što je u njima „sačuvana stabilnost BiH, unatoč nestabilnim koalicijama“, ali i usvojeni strateški dokumenti koji su omogućili pokretanje BiH iz zastoja na putu integracije u EU i NATO, kao i Strategija vanjske politike BiH te njegovim apelacijama Ustavnom sudu, kako kaže, spašena državljanstva stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji žive u dijaspori, spašena njihova imovina u RS-u, doveden u pitanje diskriminirajući 9. januar kao "Dan RS-a"… 

 

U intervjuu za Faktor Bakir Izetbegović se osvrnuo i na predstojeće izbore, posebno kada je u pitanju utrka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, istaknuvši značaj iskustva kandidata SDA Šefika Džaferovića u odnosu na ostale. 

 

- Pred nama su veoma važne četiri godine, najozbiljnije nakon Dejtona. U njima ćemo se ili ozbiljno pokrenuti u pravom smjeru, ili ćemo se suočiti sa najozbiljnijim problemima nakon završetka rata. Ozbiljan mandat traži ozbiljne ljude, ne smije se s tim eksperimentisati – poručio je Izetbegović, dodajući da je Džaferović majstor procedura kojima se mogu zaustaviti udari na integritet BiH će će se „odbraniti i unaprijediti znanjem i upornim radom, a ne ispraznim populističkim prijetnjama“.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook