potpisivanje ugovora izazvalo lavinu komentara

Bura reakcija oko slučaja 'Pelješki most': Evo šta su poručili iz SDA

Front23.04.18, 19:03h

Bura reakcija oko slučaja 'Pelješki most': Evo šta su poručili iz SDA
Osim toga, Bosni i Hercegovini, smatraju iz SDA, mora biti omogućen pristup otvorenom moru u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora

 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra nedopustivim da Republika Hrvatska počne s gradnjom Pelješkog mosta, a da prije toga nisu riješena sva sporna pitanja s Bosnom i Hercegovinom. 

 

Ističu da je neprihvatljiva gradnja mosta na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. 

 

- Prije početka gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji su 1999.godine potpisali tadašnji predsjednici BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman - naglašeno je u saopćenju. 

 

Osim toga, Bosni i Hercegovini, smatraju iz SDA, mora biti omogućen pristup otvorenom moru u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora. 

 

- Tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru odgovara pomenutoj konvenciji i kada BiH na to da saglasnost, Republika Hrvatska može na spornom mjestu povezivati svoje teritorije - istakli su. 

 

Pozivaju Evropsku komisiju, čijim sredstvima se finansira izgradnja mosta, da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja, inače će Bosna i Hercegovina biti primorana da putem međunarodnih sudova traži zaštitu svojih prava, saopćeno je iz SDA.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!