povodom potpisivanja ugovora o izgradnji pelješkog mosta

Komšić: Ovo je međunarodni skandal i direktan napad na BiH! Hrvatska je lažirala dokument Komisije...

Front23.04.18, 15:09h

Komšić: Ovo je međunarodni skandal i direktan napad na BiH! Hrvatska je lažirala dokument Komisije...
Komšić je kazao da se radi o međunarodnom skandalu i direktnom napadu Republike Hrvatske na teritorijalni suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine

 

Povodom potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, danas u Dubrovniku, između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, oglasio se lider DF-a i nekadašnji član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.


Komšić je kazao da se radi o međunarodnom skandalu i direktnom napadu Republike Hrvatske na teritorijalni suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine.

 

"Potpisivanje ugovora sa Kinezima, bez saglasnosti organa Bosne i Hercegovine o izgradnji Pelješkog mosta, predstavlja najgrublji atak na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora. Bosna i Hercegovina izravno je napadnuta ovim činom", kazao je Komšić za Vijesti.ba.

 

On ističe da je skandalozna činjenica da je Hrvatska lažirala dokument Komisije koja predlaže visinu mosta od 55 metara, te da je on predstavljen kao državni dokument, iako ga Vijeće ministara BiH nije usvojilo kao državni dokument.

 

Komšić navodi da je frapiran činjenicom da su evropske institucije, u prvom redu Evropska komsija, na ovako lagan način obmanute od Hrvatske, te da je Evropska unija od strane Hrvatske uvučena u kršenje evropskih zakona.

 

"Pored toga, Evropska komsija, dopustila je da Kinezi protuzakonito uđu na evropsko tržište i krenu u geopolitičko preuzimanje istočne obale Jadranskog mora. Ne znam šta o tome misle u NATO- savezu, ali znam da mi u DF-u mislimo da se radi o direktnom podrivanju interesa NATO-a na ovim prostorima", kazao je Komšić.

 

On naglašava da je sramotna šutnja predsjedavajućeg Vijeća ministara i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

"Prosto je nevjerovatno da nam pred očima otkidaju komad po komad naše države a da pri tome ljudi koji sjede u državnim institucijama pokazuju toliku količinu servilnosti koja granični sa izdajništvom. Mora se reagirati prema evropskim institucijama, Ujedinjenim nacijama, sad i odmah. Ukoliko to ne žele, neka odmah podnesu ostavke. Građani ih nisu izabrali da prećutkuju direktne napade na državu", zaključio je Komšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!