OKRUŽNO JAVNO TUŽILAŠTVO preuzelo istragu

Potvrđeno za DEPO Portal: Više ništa nije sigurno oko smrti Davida Dragičevića, evo šta sada slijedi...

Hronika13.04.18, 14:27h

Potvrđeno za DEPO Portal: Više ništa nije sigurno oko smrti Davida Dragičevića, evo šta sada slijedi...
Okružni javni tužilac u Banjaluci Želimir Lepir potvrdio je za DEPO Portal da se istraga o ovoj tragediji nastavlja, te da se "po naredbi postupajućeg tužioca obavljaju provjere određenih lica, saslušavanja i poligrafisanja, koje će biti nastavljene i narednih dana"

 

 

Sve veći broj kontradiktornih informacija, koje gotovo svakodnevno izlaze u javnost, prati tragediju mladića Davida Dragičevića, zbog čega i protesti građana Banjaluke okupljenih oko grupe "Pravda za Davida" ne jenjavaju i traju sedmicama, a najavljuju se i narednih dana.


Najnovije sumnje u zvanične informacije, koje su javnosti predočene od strane MUP-a RS po završetku istrage, proizveo je novi nalaz obdukcije koji je uradio vještak beogradske Vojnomedicinske akademije (VMA) Ivica Milosavljević, a koji je doveo u pitanje ranije ustanovljeno vrijeme smrti.


Ukoliko se utvrdi da vrijeme smrti nije 18.mart, 04 sata, već 20. ili 22. mart, što inicira obdukcioni nalaz beogradskog vještaka, pokreće se i gomila novih pitanja - gdje je David bio dva ili čak četiri dana nakon nestanka, da li je bio živ, kako je dospio u rijeku, otkud priča o pljački kuće, kako su se navodno ukradene stvari našle u mladićevim džepovima, zašto je policija olako zaključila da je riječ o samubistvu...?!

 

I ono najvažnije, da li su policijski organi RS-a "na brzinu" odrađenom istragom pokušali prikriti tragove koji vode u ovom pravcu. A ako jesu - zašto?!  


Shodno svemu tome, DEPO Portal obratio se prvo MUP-u RS s molbom za odgovor na pitanje zašto policija šuti i ne reaguje na informcije koje (opravdano) bude sumnju javnosti u regularnost istrage, te na još nekoliko pitanja koja se tiču ovog slučaja.


IZ MUP-a je uslijedio brz i kratak odgovor, u samo jednoj rečenici:


"S obzirom da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske predalo Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, potrebno je da se obratite istom".  

 

Obraćamo se potom Okružnom javnom tužilaštvu i tražimo odgovore ma sljedeća pitanja:


1. Da li je Tužilaštvo zaprimilo „Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama“ od strane MUP-a RS i šta taj izvještaj sadrži?


2. Hoće li Tužilaštvo, s obzirom da posljednji dokazi koji su dospjeli u javnost (nalazi obdukcije, potvrde o vremenu smrti – različite od strane patologa u Banjaluci i patologa iz Beograda) upućuju na nasilnu smrt i mogućnost ubistva Davida Dragičevića, otvoriti novu istragu?


3. MUP RS je, nakon policijske istrage, utvrdio da je smrt nastala utapanjem i da nije riječ o ubistvu... Kakav je stav Tužilaštva prema informacijama koje o ovom slučaju izlaze u javnost, a koje bude sumnju javnosti u regularnost policijske istrage?


4. S obzirom da nalazi obdukcije upućuju i na povrede nastale u fizičkom sukobu, hoće li Tužilaštvo, ukoliko se otvori nova istraga, istu usmjeriti i na otkrivanje događaja (eventualne tuče) koji su prethodili navedenom utapanju?  


5. Ukoliko neće, da li to znači da je smrt Davida Dragičevića zaključen slučaj i da ne postoji mogućnost da se slučaj preinači iz samoubistva u ubistvo i da se ponovo pokrene istraga koja bi otkrila počinioce?


6. U javnosti se već stvorilo (negativno) mišljenje da je mnogo toga ostalo nerazjašnjeno oko ove tragedije, od tvrdnji da je svemu prethodila pljačka kuće do različitih rezultata obdukcije, što direktno dovodi u pitanje i rad policijskh, ali i pravosudnih organa. Hoće li Okružno javno tužilaštvo preduzeti određene aktivnosti kako bi se ove indicije zaustavile i pojasnile, te upoznati javnost sa svim bitnim elementima čitavog slučaja?


Sumirajući sva ova pitanja (a mnoga su još ostala u zraku) glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir potvrdio je za DEPO Portal da je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, od strane MUP-a RS, 29. marta ove godine dostavljen "izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama o smrti Davida Dragičevića". Međutim, tužilac nije želio da iznosi i pojedinosti tog izvještaja.


Ipak, u odgovoru je potvdio i da se istraga o ovoj tragediji nastavlja, te da se "po naredbi postupajućeg tužioca obavljaju provjere određenih lica, saslušavanja i poligrafisanja, koje će biti nastavljene i narednih dana".


Također, od strane postupajućeg tužioca naložena su i potrebna vještačenja, navodi se u odgovoru glavnog tužioca.  


- Okružno javno tužilaštvo Banja Luka zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i dalje poduzima sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju svih okolnosti smrti Davida Dragičevića, pojasnio je za DEPO Portal Želimir Lepir, no bez iznošenja detalja i odgovora koja javnost traži.


- S obzirom da se predmet nalazi u radu, ne možemo saopštiti više informacija za javnost, ističe se na kraju odgovora iz Okružnog javnog tužilaštva.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


     

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook