Povodom obilježavanja 9. januara u RS

Ivanić uputio pismo Dodiku: To što ste učinili smatram potpuno neprimjerenim, pa i sramnim!

Front05.01.18, 18:30h

Ivanić uputio pismo Dodiku: To što ste učinili smatram potpuno neprimjerenim, pa i sramnim!
Uvjeren sam da je Vama i Vašim saradnicima poznato da pravne norme propisuju da organizator, koji želi angažman Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka to treba zatražiti najmanje 30 dana prije održavanja manifestacije što su institucije Republike Srpske svih ranijih godina činile, napisao je Ivanić

 

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u vezi s njegovim današnjim zahtjevom za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda u svečanom defileu povodom obilježavanja 9. januara.

 

- Uvjeren sam da je Vama i Vašim saradnicima poznato da pravne norme propisuju da organizator, koji želi angažman Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka to treba zatražiti najmanje 30 dana prije održavanja manifestacije što su institucije Republike Srpske svih ranijih godina činile - ističe se.

 

U pismu Ivanić naglašava da je informiran da Organizacioni odbor obilјežavanja 9. januara ove godine nije tražio učešće u svečanom defileu pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka iako su, kako navodi, donošenjem Zakona o Danu Republike Srpske ispunjeni svi pravni preduslovi za podnošenje tog zahtjeva.

 

- U vrijeme kad je trebalo podnijeti zahtjev, Vi ste javno rekli da ne želite prisustvo Puka na obilјežavanju 9. januara. Današnje podnošenje zahtjeva meni a ne nadležnim institucijama i to samo par dana prije skupa, pokazuje da odgovornost za vlastitu grešku pokušavate prebaciti na mene te Vas obavještavam da sam spreman nositi odgovornost samo za svoje postupke, ali ne i za Vaše.

 

Iskreno mi je žao što je proslava 9. januara, umjesto da bude tačka na kojoj se pokazuje snaga i jedinstvo srpskog naroda, postala predmet političkih sukoba. Sam niti jednim svojim potezom tome nisam dao ni najmanji doprinos i smatram to potpuno neprimjerenim, pa i sramnim.

 

Isto tako sam informisan od nadležnih institucija BiH da su zahtjevi Organizacionog odbora za upotrebom ratnih zastava i smještajem pripadnika Policije Republike Srpske u objektima OS BiH odobreni. To su jedini zahtjevi koji su traženi od nadležnih institucija BiH i oni su, nadam se, na zajedničko zadovolјstvo, odobreni.

 

U mojoj isklјučivoj nadležnosti je mogućnost postrojavanja svečane jedinice Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, na način kako smo to uradili prošle godine. Iz svih istupa sam shvatio da takav način prisustva Puka Vama i Organizacionom odboru, za razliku od prošle godine, ovog puta nije prihvatlјiv i nemam namjeru na tome insistirati - navodi u pismu član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dodiku iskreno čestita 9. januar i ujedno, povodom božićnih i novogodišnjih praznika, želi sve najbolјe, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook