Potreban konsenzus članova Predsjedništva

Ministarstvo odbrane nije dobilo zahtjev: Ipak neće biti postrojavanja pripadnika OS BiH na obilježavanju 9. januara?

Front05.01.18, 13:03h

Ministarstvo odbrane nije dobilo zahtjev: Ipak neće biti postrojavanja pripadnika OS BiH na obilježavanju 9. januara?
- Što se mene tiče, time su ispunjeni svi zakonski uvjeti da se može angažirati Treći puk RS, ali ako domaćin to ne želi, onda nemam namjeru da se namećem. Domaćin skupa je predsjednik Milorad Dodik. Prema onome što je do sada tvrdio, meni je jasno da on to ne želi - kazao je Ivanić

 

Iz Ministarstva odbrane BiH potvrdili su za agenciju Patria da do danas nije zaprimljen niti jedan zahtjev za angažiranje pripadnika OS BiH za obilježavanje 9. januara. 

 

- Obavještavamo vas da povodom obilježavanja 9. januara, do sada niko od zvaničnika ili institucija iz Republike Srpske ili Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije uputio službeni zahtjev za angažiranje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, odnosno pripadnika 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - navode iz MO BiH. 

 

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH kazao je za Radiosarajevo da još nije donio odluku te da će ona zavisiti od stava organizatora.

 

- Ako organizator bude smatrao, što je do sada rekao, da to ne treba, naravno da neću. Onda je odgovornost na njima što se pripadnici Trećeg puka RS neće pojaviti. Ja čekam da vidim šta će biti njihov stav.

 

On je kazao da je Republika Srpska donijela zakon o 9. januaru koji niko nije osporio, nije predmet osporavanja na Ustavnom sudu. 

 

- Što se mene tiče, time su ispunjeni svi zakonski uvjeti da se može angažirati Treći puk RS, ali ako domaćin to ne želi, onda nemam namjeru da se namećem. Domaćin skupa je predsjednik Milorad Dodik. Prema onome što je do sada tvrdio, meni je jasno da on to ne želi - kazao je Ivanić.

 

No, Ivanić ne bi ni mogao uputiti zahtjev za izvođenje Trećeg puka RS na obilježavanje 9. januara bez konsenzusa članova Predsjedništva BiH. Jedino bi mogao tražiti izvođenje Počasne jedinice OS BiH koja je posebna formacija. Sve je izvjesnije da takvog zahtjeva neće ni biti. 

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook