KOLEGE NAKON ODLASKA VELIKE BH. GLUMICE

Jasna Diklić u šoku: Ne mogu prihvatiti smrt Nade Đurevske... Hadžihafizbegović: Bila je posebna i izuzetna!

Hronika14.09.17, 10:34h

Jasna Diklić u šoku: Ne mogu prihvatiti smrt Nade Đurevske... Hadžihafizbegović: Bila je posebna i izuzetna!
Mislim da će proći generacije da se rodi jedna nova glumica takvog volumena, potencijala, kreativnosti, i prosto bih mogla reći da je rođena glumica – kazala je Diklić dodavši da joj je Đurevska bila i izuzetno draga prijateljica

 

 

To je takav strašan šok..za smrt Nade Đurevske sam saznala sinoć i nikako ne mogu to prihvatiti kao realnost, kazala je u izjavi za Fenu glumica Jasna Diklić povodom smrti istaknute pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske.

 

Vijest o njenoj smrti, kolege su s dubokim žaljenjem primili, te Diklić ističe da su preminula Đurevska i ona, osim što su generacijski bile bliske, radile zajedno te posebno ističe sjajnu predstavu “Sarah Bernhardt” koju su igrale prije deset godina.

 

- I ostat će mi zauvijek u pamćenju kao jedna od dražih predstava. U karijeri, uvijek sam govorila da će Nadu teško ko dostići, ona je bila izuzetna glumica. Mislim da će proći generacije da se rodi jedna nova glumica takvog volumena, potencijala, kreativnosti, i prosto bih mogla reći da je rođena  glumica – kazala je Diklić dodavši da joj je Đurevska bila i izuzetno draga prijateljica.

 

Hadžihafizbegović: Kako je živjela, tako nas je i napustila

 

Vijest o smrti pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske sa žaljenjem su primile njene kolege Emir Hadžihafizbegović i Dino Mustafić.

 

- Potresla me je vijest. Nada Đurevska je bila posebna osoba, imala je svoj kosmos, svemir, bila je poprilično samozatajna, a način na koji je živjela, tako nas je i napustila - rekao je u izjavi za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović. 

 

Prije svega, ističe, napustila nas je jedna sjajna osoba, a nakon toga i jedna sjajna umjetnica filmskih setova.

 

-Radio sam s njom, jako sam je poštovao, i ovo je veliki gubitak unutar ljudskog segmenta, ali i teatarskog i filmskog - poručio je Hadžihafizbegović.

 

Prisjetio se velikih projekata koje je radio s Đurevskom, kao što su "Kod amidže Idriza“, "Viza za budućnost“, a najvažniji mu je bio Čehovljev "Višnjik“, s glavnim ulogama.

 

- Odigrala je 27 premijera u Kamernom teatru, ostavila je duboki trag, možda čak značajniji i veći nego u Narodnom pozorištu Sarajevo - smatra Hadžihafizbegović.

 

Za bh. reditelja Dinu Mustafića, Nada Đurevska je bila najtalentiranija glumica i najveća umjetnica koje je u životu upoznao, a kako kaže, bila je dobrodušna, imala je lijepu energiju koja je oplemenjivala scenu i publiku koja ju je jako voljela.

 

- Nada Đurevska će ostati obilježena u historiji bh. filmske i pozorišne umjetnosti sa svojim velikim glumačkim rolama koje je za publiku uvijek radila s jednom lakoćom na sceni, ali je u svom procesu iznutra odvajala najbolji dio sebe za uloge koje je tumačila - kazao je Mustafić.

 

Njena lepeza uloga je bila ogromna, ali ono što je krasilo je, ističe, emocija.

 

- Svoje prve profesionalne korake sam pravio s Nadom Đurevskom, sarađivali smo decenijama, ona je od onih glumica zbog koje se zaljubljujete u glumačku umjetnost - naglasio je Mustafić u izjavi za Fenu.

 

Nada Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju i jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica. Preminula je u 65. godini u Sarajevu.

 

Jovičić: Smrt pozorišne  i filmske glumice Nade Đurevske dirnula sve kolege

 

U gradu svi samo razgovaramo o Nadi i to nas je zaista potreslo sve, i kolege i ljude koje srećem jutros, izjavio je za Fenu glumac Dragan Jovičić povodom vijesti o smrti glumice Nade Đurevske.

 

Kaže, Nadin odlazak je veliki gubitak i za pozorište i za „ljudskost“.

 

- Sigurno da se dugo neće pojaviti glumica poput Nade, ona je bila jedinstvena. Bila je posebna  i svojim talentom i  svojom ljudskošću. Iako, pojaviće se neko, jer nove generacije dolaze, ali to će biti na potpuno drugi način – kazao je Jovičić. 

 

Kaže da su vijest o smrti pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske sa žaljenjem primile sve njene kolege.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook