Danas odlučivanje

Skupština KS o visokom obrazovanju: Univerzitet i KCUS ne proizvode balvane

Hronika31.07.17, 08:43h

Skupština KS o visokom obrazovanju: Univerzitet i KCUS ne proizvode balvane
Ideja da se UNSA ubaci u trezor Kantona je potpuno nakaradno tumačenje uvođenja trezorskog poslovanja

 

 

Skupština Kantona Sarajevo danas će odlučivati o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju KS-a, o kojemu je Senat Univerziteta u Sarajevu već donio stavove i s njima upoznao javnost.


Poslanik Naše stranke Predrag Kojović kaže da su podnijeli veliki broj amandmana od kojih su najvažniji oni koji se tiču akademske zajednice i studenata, “tražili smo mogućnost kreiranja interdisciplinarnih postdiplomskih studija, predložili rješenje po kojem bi brucoši za upis mogli aplicirati na više fakulteta istovremeno, što je uobičajena praksa u zemljama koje imaju visokorangirane univerzitete. Tražili smo i da uposlenici Ministarstva ne budu dodatno plaćeni za rad na onome što im je posao”, navodi Kojović, kao i da “univerziteti, kao i javne bolnice, nisu preduzeća koja proizvode balvane nego ustanove koje imaju veći i dugoročniji društveni značaj i to je očigledno razlika koju SDA ne može da shvati”.

 

“Naš je stav da ovaj zakon, iako ima dijelova koji pomažu uspostavljanju boljeg okvira, nije ni izbliza dobacio dokle je trebao, nije obezbijedio nekoliko elementarnih stvari, a to je integracija UNSA na način da on zaista bude potpuno nezavisan od politike”, stav je poslanika SDP-a BiH Slaviše Šućura, koji dodaje da nije dobro postavljena uloga Kantona kao osnivača u cjelokupnom sistemu upravljanja i to je veliki nedostatak.

 

“Ideja da se UNSA ubaci u trezor Kantona je potpuno nakaradno tumačenje uvođenja trezorskog poslovanja. Trezorsko poslovanje se može uvesti tako što se formira trezor Univerziteta, jer UNSA posluje na tim principima, a mislim da je jako loše rješenje i da ni u kom slučaju neće donijeti one rezultate koji se traže način predviđen ovim zakonom”, ističe Šućur.

 

Kaže da je teško popravljati zakon koji u konceptu nije postavio stvari kako treba i “jednostavno zbog toga nećemo podržati ovaj zakon bez obzira na sudbinu mnogobrojnih amandmana koji su uloženi”, podsjeća Šućur, te dodaje da su od samog početka govorili da bi ovo trebala biti dva zakona.

 

Član parlamentarne grupe “Odgovor” Mario Vukasović za prijedlog kaže da je bolji nego što je bio u ranijim fazama, no da još ima dosta prostora za njegovo unapređenje.
 


“Zakon je u proteklih skoro godinu bio često pogrešno interpretiran, isticane su stvari koje, zapravo, nisu najveći problem ovog zakona, pa tako nisam siguran da je autonomija UNSA najveće pitanje, jer s te strane ne odstupa od prakse većine razvijenih zemalja EU kada su u pitanju upravljačke strukture. Problemi koji su detektovani u Prijedlogu su niski kriteriji za izbor u naučna zvanja, što dovodi do degradacije kvalitete obrazovanja, gotovo nikakvi kriteriji za izbor rektora UNSA, nejednaki uslovi za studente kada su u pitanju stručne nastavne baze i još niz amandmana koje su predali ostali zastupnički klubovi KS-a. Na samoj sjednici ćemo vidjeti koliko je Vlada bila spremna mijenjati Zakon.”

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook