Nakon Bitefa, premijera i u SARTR-u

Pred sarajevskom publikom izvedena predstava 'Novo doba' Dine Mustafića

Kultura01.04.17, 09:42h

Pred sarajevskom publikom izvedena predstava 'Novo doba' Dine Mustafića
Predstava analizira savremeno doba s mnogo strasti, emocija, ljudskog pada i gubitka dostojanstva. U fokusu ima doba tranzicije u kojem se ljudskost gubi, a pobjeđuje beskrupuloznost, nedostatak časti te borba za vlast i moć utemeljena na želji za novcem, osnovi kapitalističkog društva

 

 

Predstava "Novo doba", nastala prema tekstu Vuka Boškovića i u režiji Dine Mustafića, premijerno je izvedena sinoć u punoj dvorani Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

 

Realizirana je u produkciji Bitef teatra te koprodukciji Udruženja Art Hub iz Sarajeva, a premijeru je zabilježila u januaru ove godine u beogradskom Bitef teatru.

 

Predstava analizira savremeno doba s mnogo strasti, emocija, ljudskog pada i gubitka dostojanstva. U fokusu ima doba tranzicije u kojem se ljudskost gubi, a pobjeđuje beskrupuloznost, nedostatak časti te borba za vlast i moć utemeljena na želji za novcem, osnovi kapitalističkog društva.

 

Ovaj komad prati nekoliko likova, provlačeći kroz priču njihove živote prije i nakon rata, te tako na primjer nekadašnji univerzitetski profesor danas radi u knjižari koju drži moćni tajkun, dok se žena koja je preživjela višestruka silovanja u ratu nalazi na čelu kompanije, gdje se u tržišnoj igri susreće sa čovjekom koji ju je silovao.

 

Svako od njih, u kakvoj god društvenoj poziciji bio, u današnjem "novom dobu" primoran je za opstanak odreći se časti i ponosa te pristati biti dio igre velikih moćnika, posebno na političkoj sceni.

 

Vrsne uloge koje je publika nagradila višeminutnim aplauzom utjelovili su Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.

 

Predstava će gostovati i sutra na sceni SARTR-a.

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook