VIDEO/ RUSVAJ NA CESTI KAKANJ - ZENICA

Ko je kriv: Kako je i zašto došlo do probijanja vode iz akumulacije i prelijevanja preko autoputa?!

Hronika25.02.17, 18:10h

Ko je kriv: Kako je i zašto došlo do probijanja vode iz akumulacije i prelijevanja preko autoputa?!
Pokretanje jalovine spojilo je obale ove rijeke i napravilo veliku akumulaciju, koja je tokom protekle noći zbog obilnijih padavina povećala nivo vode i došlo je do prelijevanja vode preko zatrpanog korita rijeke Ribnice

 

 

Prema posljednjim informacijama iz Kantonalnog centra civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, stanje na velikom klizištu koje je ugrozilo i prekinulo odvijanje saobraćaja na autoputu A-1, na dionici Tičići kod Kaknja, i regionalnom putu Lašva - Kakanj, i dalje je teško, iako operativne i tehničke ekipe nastoje da uklone nanose zemlje.

 

- Saobraćaj je obustavljen iz svih smjerova i odvija se alternativnim pravcima preko Busovača, Kiseljaka i Visokog. U novonastaloj prirodnoj nepogodi niko nije povrijeđen i nema ugroženih osoba - saopćeno je Feni od dežurnog operativnog službenika policije MUP-a ZDK.

 

Do prekida saobraćaja došlo je usljed prelijevanja vode iz velike akumulacije koja je proteklih dana nastala na području eksploatacione zone Površinskog kopa "Vrtlište" Rudnika mrkog uglja Kakanj, i velikog pomjeranja jalovine prema koritu rijeke Ribnice.

 

 

Pokretanje jalovine spojilo je obale ove rijeke i napravilo veliku akumulaciju, koja je tokom protekle noći zbog obilnijih padavina povećala nivo vode i došlo je do prelijevanja vode preko zatrpanog korita rijeke Ribnice.

 

Tokom noći i danas prijepodne stručne tehničke ekipe su pokušale da smanje nivo vode novonastale akumulacije preko tehničkog tunela, koji je u izgradnji, ali nisu uspjeli da preusmjere ogromnu količinu vode.

 

Velika količina vodene mase je, kao vodena bujica, krenula prema prirodnom ušću u rijeku Bosnu i ponijela veću količinu zemlje i kamenja. Zbog ogromne količine mase kamena i zemlje došlo do zatvaranja urađenih vodenih propusta ispod regionalne ceste Lašva - Kakanj, a zatim i autoputa A-1.

 

Na mjestu gdje je jalovina zatvorila regionalnu cestu i autoput A-1 trenutno su angažovane službe civilne zaštite i spašavanja, a tehničke mehanizovane ekipe sa velikim brojem ljudi pokušavaju da uspostave normalizaciju saobraćaja.

 

Do normalne uspostave saobraćaja na dionici Tičići kod Kaknja vozačima se savjetuje da koriste alternativne pravce i da se pridržavaju uputa ekipa saobraćajne policije koja se nalazi na više kontrolnih punktova na magistralnim putevima M-17 i M-5, kao i na autoputu A-1, saopćeno je agenciji Fena.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook