Za njega nema dileme

Bijedić: Autoput Sarajevo - Beograd mora prolaziti kroz TK

Front23.02.17, 09:56h

Bijedić: Autoput Sarajevo - Beograd mora prolaziti kroz TK
Gradanja autoputa Sarajevo - Beograd će koštati oko 800 miliona eura, a prema najavama investitor će biti iz Turske

 

Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju da dogovore trasu autoputa koji će povezivati Sarajevo s Beogradom. Ključno pitanje gradnje ovog autoputa je trasa kojom će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu.

 

Enver Bijedić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH i bivši ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH nema nikakve dileme oko ovog pitanja:

 

„Kada je u pitanju gradnja autoputa Sarajevo - Beograd tu nema nikakve dileme, ovaj autoput mora prolaziti kroz Tuzlanski kanton i nezamislivo je da tako jedan važan infrastrukturalni projekt zaobiđe najmnogoljudniju regiju u Bosni i Hercegovini. Prolaskom ovog autoputa kroz Tuzlanski kanton, aerodrom na Dubravama, koji iz godine u godinu obara rekorde i bilježi veliku ekspanziju, bi se još više približio centrima poput Beograda, Novog Sada, Sarajeva pa i Budimpešte. Ne zaboravimo da su upravo Mađari izrazili veliko interesovanje za izgradnju kargo centra na Tuzlanskom aerodromu“, naglasio je bivši ministar prometa i komunikacija Vlade FBiH.

 

Gradanja autoputa Sarajevo - Beograd će koštati oko 800 miliona eura, a prema najavama investitor će biti iz Turske. Srbijanski zvaničnici lobiraju da ova trasa ide preko Višegrada kako bi dvije trećine autoputa prošle kroz Srbiju od čega bi jedna trećina, koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, u potpunosti prolazila kroz manji bh. entitet.

 

„Mi u SDP-u ćemo se svim silama boriti da građani sjeveroistočne BiH i Tuzlanskog kantona konačno dobiju ono što zaslužuju, a to je moderna putna komunikacija sa Sarajevom i Beogradom. Na taj način će se napokon riješiti saobraćajna blokada Tuzle“, istako je za kraj Enver Bijedić.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook