Nova bura na političkoj sceni BiH

Hoće li opstati koalicija: Nećemo nikome ostati dužni na neistine o rahmetli Aliji!

Front31.10.16, 09:54h

Hoće li opstati koalicija: Nećemo nikome ostati dužni na neistine o rahmetli Aliji!
Po njegovim riječima, HDZ i SDA su strateški partneri i dobro sarađuju na strateškim pitanjima bitnim za ovu zemlju, poput reformske agende i procesa integracije BiH u Evropsku uniju i NATO, ali morali bi biti bolji partneri i na svemu ostalom, raditi i reagovati brže

 

Bošnjačka koalicija SDA i SBB bi trebala opstati bez obzira na odnose Radončić - Izetbegović, naravno ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija, izjavio je u intervjuu za portal Klix.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

 

- Što se tiče mene i SDA, uložit ćemo truda i strpljenja da koalicija opstane, ali nećemo ostati nijemi niti dužni kada se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli Aliji Izetbegoviću - poručio je.

 

Komentirajući odnose SDA i HDZ-a, Izetbegović je rekao da bi mogli i trebali biti bolji i iskreniji u interesu države Bosne i Hercegovine, a posebno u interesu dva naroda koje ove stranke predominantno predstavljaju.

 

Po njegovim riječima, HDZ i SDA su strateški partneri i dobro sarađuju na strateškim pitanjima bitnim za ovu zemlju, poput reformske agende i procesa integracije BiH u Evropsku uniju i NATO, ali morali bi biti bolji partneri i na svemu ostalom, raditi i reagovati brže. Pritom dodaje da svako ima svoje viđenje i razloge za nezadovoljstvo.

 

Što se tiče "virtualnih" izbornih jedinica, Izetbegović kaže da takav prijedlog još nije dobio, pa se o njemu ne može ni izjasniti.

 

- Na stolu je prijedlog rađen na bazi tzv. Fileovog modela, samo minuciozniji, jer potporu izbornoj volji konstitutivnih naroda rješava kroz općine, a ne kroz kantone. SDA cijeni da je time riješen prigovor koji Hrvati s pravom ponavljaju tvrdeći da brojniji Bošnjaci mogu izabrati oba člana Predsjedništva BiH iz Federacije. SDA je spremna nastaviti razgovore na ovom modelu i izvršiti potrebne intervencije kada je u pitanju zastupljenost Ostalih u Domu naroda PS BiH, i to bi bilo dovoljno i sve što je neophodno kada je u pitanju presuda u predmetu Sejdić-Finci - rekao je Izetbegović.

 

Naglasio je da je to je jedina izmjena Ustava BiH "koju smo spremni da uradimo u ovom mandatnom periodu, i ništa više od toga".

 

- A i tome ćemo pristupiti tek onda kada se riješi pitanje izbora u Stocu i Mostaru i kada Parlament Federacije uhvati snažan zamah u donošenju reformskih zakona u skladu sa preuzetim obavezama iz reformske agende i pisma namjera MMF-u - kazao je.

 

Izetbegović je veoma zadovoljan radom i rezultatima federalnog premijera Fadila Novalića i ne zna iz koje "kuhinje" i na bazi čega je uopšte krenula priča o bilo kakvim smjenama, i premijera Novalića i nekih drugih ljudi.

 

Naglašava da su svi relevantni ekonomski pokazatelji i sve ocjene relevantnih međunarodnih institucija i njihovih predstavnika, a prije svega šefa Delegacije EU u BiH gospodina Wigemarka, koji na dnevnoj bazi prati rad i reformski kurs Federalne vlade, nedvosmisleno na strani premijera Novalića.

 

Stvar sa državnim premijerom Denisom Zvizdićem je otprilike ista kao i sa premijerom Novalićem, kaže Izetbegović.

 

– Neosporno je da je Bosna i Hercegovina u mandatu ove dvojice premijera pokrenuta sa mrtve tačke kada su u pitanju reformski i integracijski procesi i na bazi njih ekonomski oporavak zemlje - kazao je, između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za portal Klix.ba.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook