nastavljeno suđenje u prištini

Radončić otvoreno govorio o Ramizu Delaliću Ćeli: Tvrdio je da je ubijao za Aliju...

Front29.10.16, 20:12h

Radončić otvoreno govorio o Ramizu Delaliću Ćeli: Tvrdio je da je ubijao za Aliju...
«Delalić je bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu. Bio je duboko involviran i čak je sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika (Alija) Izetbegovića. Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba», izjavio je Radončić

 

Izvor: Federalna.ba

 

Za ubistvo Ramiza Delalića odgovorna je bošnjačka državna mafija, rekao je Fahrudin Radončić na svjedočenju u Prištini u predmetu protiv Nasera Keljmendija. Radončić je govorio o odnosima sa Šejlom Jugo-Turković te o tome kako su se Keljmendi i Šejla Jugo-Turković upoznali. 

 

 

Kako prenose mediji, Radončić je kazao da Keljmendija nikada nije smatrao mafijašem i ubicom. Radončić ističe da je sa Ramizom Delalićem bio u dobrim odnosima i tvrdi da je za Delalićevo ubistvo apsolutno odgovorna, kako kaže, bošnjačka državna mafija da Delalić ne bi otkrio desetak političkih ubistava.

 

«Delalić je bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu. Bio je duboko involviran i čak je sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika (Alija) Izetbegovića. Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba», izjavio je Radončić. 

 

Šejla Jugo-Turković bila je glavna tema interesovanja Tužilaštva u Prištini. Radončić je kazao da je ona bila novinar crne hornike sedmičnika Ekspres, dok za crnu hronku Dnevnog avaza nije bila dobar novinar.

 

Također, tužilaštvo je interesovao i angažman Šejle Turković na TV Alfa, koja je u vlasništvu kompanije Avaz, gdje je bila voditeljica emisije Kontragard. Prema Radončićevim riječima, ona je novinar slabog kvaliteta na loše gledanoj televiziji te je samo čitala pitanja i nije se bavila uređivačkom politikom.

 

Tužioca je interesovalo da li je Avaz kreditirao kupovinu stana Šejli Turković na što je Radončić kazao da je to bila uobičajena praksa, ali bi kreditna sredstva bila vraćena do zadnjeg feninga.

 

S obzirom na to da je Radončić potvrdio da ne zna engleski jezik, tužioca je interesovalo da li je Šejla Turković vršila prevođenje tokom sastanaka Radončića sa međunarodnim dužnosnicima, a njegov odgovor bio da je Sead Numanović vršio prevođenje,a za Šejlu Turković je kazao: «Na političkim sastancima, zato što nije imala političku edukaciju i vokabular, ona nikada nije prevodila ni jedan moj sastanak, sa bilo kojim ambasadorom».

 

Radončić je potvrdio da zna Senada Šahinpašića, te Selvera i Ekrema Lekića. Ekrem Lekić je Radončićev vjenčani kum, dok je sa Selverom Lekićem prijatelj.

 

Radončić je potvrdio sastanke sa Naserom Orićem, kao i da je Avaz plaćao školovanje njegove djece dok je Orić bio u Haagu.

 

Potvrdio je da je sa Šejlom Turković bio u dobrim prijateljskim odnosima i imao razgovore u četiri oka, a ne isključuje mogućnost da su se pred njim Šejla Turković i Keljmendi upoznali.

 

Današnji nastavak suđenja

 

Za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorna je državna bošnjačka mafija, izjavio je Fahrudin Radončić na jučerašnjem svjedočenju protiv Nasera Keljmendija u Prištini. Radončić nije kazao na osnovu kojih dokaza i činjenica argumentira ovu tvrdnju, čime je zapravo prozvao najjaču bošnjačku stranku SDA. U SDA-u su zaprepašteni Radončićevim izrečenim insinuacijama i tendecioznim tvrdnjama.

 

Sudsko vijeća i tužioca u predmetu protiv Nasera Keljmendija koji se vodi u Prištini, u kojem je Radončić svjedok Tužilaštva, sa posebnom pažnjom je interesovalo ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Radončić je Ramiza Delalića okarakterisao kao ikonu rata i jednog od najpoznatijih ljudi u Sarajevu te je dodao: "Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio i htio dodatno da objasni koje zločine je počinila tajna muslimanska služba. Optužio je Bakira Izetbegovića je da sve znao za to. U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milion maraka od Stranke demokratske akcije zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH. On je imao velike finansijske probleme da plaća advokate jer je bio pred sudom."

 

Iz Predsjedništva SDA za Federalnu televiziju kratko su kazali: "Unatoč ranijim iskustvima sa Fahrudinom Radončićem, zaprepšteni smo izrečenim insinuacijama i tendecioznim tvrdnjama koje je on iznio prilikom svjedočenja pred sudom u Prištini. Posebno su nedopustive, i zbog toga ih sa prezirom odbacujemo, netačne i zlonamjerne konstatacije izrečene u vezi sa ulogom rahmetli Alije Izetbegovića. Uvijek i nanovo nas šokira spoznaja o spremnosti Fahrudina Radončića da negira relevantne historijske činjenice, omalovaži kolektivnu memoriju bošnjačkog naroda i žrtvuje njegove svetinje."

 

Zvaničan stav Predsjedništvo SDA zauzet će na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za ponedjeljak.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook