MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA FBiH OPTIMISTIČAN

Kurteš: Set antikoruptivnih zakona polazna osnova za efikasniju borbu protiv kriminala

Arhiva07.05.14, 14:31h

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš izjavio je za Agenciju Fena da je jučerašnje odobravanje seta antikoruptivnih zakonskih propisa u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta polazna osnova za ''značajno efikasniju borbu protiv svih vidova kriminala, posebno organiziranog, kao i protiv koruptivnog ponašanja''

Predrag Kurteš

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš izjavio je za Agenciju Fena da je jučerašnje odobravanje seta antikoruptivnih zakonskih propisa u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta polazna osnova za "značajno efikasniju borbu protiv svih vidova kriminala, posebno organiziranog, kao i protiv koruptivnog ponašanja".

Predstoji još dosta posla, naglašava ministar, jer zakone mora odobriti i Dom naroda da bi stupili na snagu, a potom ih valja efikasno primijeniti.

- Jučer je učinjen ključni prvi korak i optimistično gledam na daljnji razvoj događaja kad je u pitanju konačno donošenje i primjena ove legislative - izjavio je Kurteš.

Premijer Nermin Nikšić jučer je u Federalnom parlamentu, nakon što je Predstavnički dom većinom glasova podržao antikoruptivne zakone, rekao novinarima da je to bio "dan kada se počinje pisati historija borbe protiv korupcije".

Naveo je da slijedi drugi korak - izjašnjavanje Doma naroda, a potom treći, najteži - uspostavljanje institucija predviđenih  zakonima.

U setu antikoruptivnih zakona koje je Parlamentu Federacije predložila Nikšićeva vlada su zakoni o sprečavanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji, zatim o oduzimanju imovine od onih koji su je stekli nezakonito, krivičnim djelom, kao i odgovarajuće izmjene sadašnjeg krivičnog zakonodavstva, Zakona o sudovima te novi zakon o prekršajima.

Jedna od institucija koja treba da zaživi primjenom zakona je agencija za upravljanjem imovinom koja se oduzima počinitelju krivičnog djela, ali isključivo kad sud utvrdi da je ta imovina stečena nelegalno.

Premijer FBiH Nikšić je naglasio da od pripremljene legislative ne treba da strepe ljudi što su imovinu stekli čestitim radom već oni koji su se bogatili nelegalno.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook