DO KRAJA SEDMICE PRVI SASTANAK ČLANOVA UO

Pašović: Plan je da Zemaljski muzej BiH bude u funkciji što prije!

Arhiva07.05.14, 12:12h

Članovi novoimenovanog privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH u stalnom su kontaktu i do kraja ove sedmice održat će u Sarajevu prvi zvanični sastanak - potvrdio je Agenciji Fena predsjednik ovog odbora Haris Pašović

zemaljski muzej

Članovi novoimenovanog privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH u stalnom su kontaktu i do kraja ove sedmice održat će u Sarajevu prvi zvanični sastanak - potvrdio je Agenciji Fena predsjednik ovog odbora Haris Pašović.

On podvlači da, uprkos "prašini" koja se digla oko imenovanja novog privremenog Upravnog odbora, to će tijelo djelovati samo prema ovlaštenjima koje je dobilo i planu rada.

- Plan je da pokrenemo sve procese koji su neophodni da Muzej bude u funkciji što prije - kazao je Pašović.

Komentirajući finansijsku osnovu za normalno funkcioniranje Muzeja te radnike koji već dvije godine rade bez plaća, on naglašava da Upravni odbor mora prvo dobiti zvanični izvještaj u vezi s tim, te da ne može reagirati na osnovu izjava.

- Na prvom sastanku ćemo zatražiti sve relevantne izvještaje koji se odnose na poslovanje Muzeja, na zaposlene i stanje kolekcije. Kada analiziramo sve te izvještaje, Upravni odbor će napraviti svoj izvještaj i preporuke koje ćemo i objaviti javnosti - ustvrdio je on.

Govoreći o tužbi koju su uposlenici Muzeja najavili protiv Vlade Federacije BiH zbog nelegalnog imenovanja novog privremenog Upravnog odbora, Pašović smatra da za takvo nešto nema osnova jer je Vlada FBiH 2000. godine imenovala Upravni odbor kojem je mandat istekao 2004. godine.

- Tako da od 2004. do 2014. godine Muzej radi u potpuno nelegalnim okolnostima. Prema tome, sve što se dešavalo u posljednjih deset godina je pravno upitno i ovo je sada prvi put nakon deset godina da Vlada uspostavlja pravni okvir za Muzej - podvukao je.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook