POTROŠAČI, OPREZ

Biber marke Šafran zaražen otrovnom bakterijom!

Arhiva21.06.10, 15:50h

Direktor Uprave za inspekcijske poslove TK-a Besim Duraković upozorio je potrošače i trgovce da mljeveni crni biber firme 'Šafran' u pakovanju od 50 grama porijeklom iz Brazila zbog kontaminacije s Bacillus cereus, povuku iz prometa i obavezno obavijeste zdravstvenog inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu tog proizvoda na tržištu

 biber

- Po podacima kojima raspolažemo, a koje smo provjerili u Agenciji za sigurnost hrane BiH i u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, s tržišta Republike Slovenije povlači se mljeveni crni biber firme 'Šafran', u pakovanjima od po 50 grama, porijeklom iz Brazila, s rokom upotrebe do 30. lipnja, zbog kontaminacije s Bacillus cereus, navodi se u priopćenju iz kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

 Iako do sada Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije zaprimila službenu obavijest o distribuciji predmetnog proizvoda, iz Inspekcijske uprave navode da će provoditi pojačane mjere kontrole u vezi s uvozom i eventualnim prisustvom navedenog proizvoda na tržištu Tuzlanskog kantona i poduzimati zakonom propisane mjere.

 Iz Inspekcijske uprave ističu da je bakterija Bacillus cereus patogena i da izaziva trovanja, naročito nakon zagrijavanja ili podgrijavanja spravljene hrane u kojoj se nalazi kontaminirani crni biber firme "Šafran".

Trovanje hranom koju uzrokuje bakterija Bacillus cereus je gastrointestinalna intoksikacija koja se može javiti u dva oblika u zavisnosti koji otrov djeluje: dijarejalni toksin uzrokuje dijareju (proliv), a emetički toksin uzrokuje povraćanje.

Spore Bacillus cereusa inače se nalaze u prašini, na tlu, na površini voća i povrća. Mogu lako kontaminirati sirovu hranu i ako imaju dovoljno vremena i odgovarajuću temperaturu, razmnožiće se u velikom broju.

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook