Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ
1. Aščinica "Mošćanica"
Nalazi se u Paromlinskoj ulici, nasred Novog Sarajeva. Sudeći po izjavima istinskih autoriteta dobre bosanske kuhinje, trenutno je to najbolja aščinica u gradu. Nudi širok dijapazon ukusnih domaćih jela. Za razliku od "fancy" mjesta, ovdje su mušterije obični radnici, zanatlije, komšiluk, ali navraća i uglađena poslovna klijentela. Enterijer je posve "starinski", sa drvenim klupama na kojima se sjedi. Zapravo, ovdje se ne sjedi, ovdje se jede. I to daje poseban šmek ovoj aščinica. Cijene –vrlo prihvatljive.
2. "Bašta kod Enke"
Ovaj klub/restoran nalazi se na Sedreniku i ima baštu kao iz pjesme sevdalinke. Dobro mjesto za akšamluka i za one koji vole prave sarajevske zijafete. Ima kod Etka svega, od dobrih pita i pitica, čorbi, šiš ćevapa, sarmi, pilava, dobrog pečenja. Uglavnom, gazda Etko to sve sam sprema, usput pomalo diskretno i nenametljivo razgovara sa svojim gostima. Bašta sa svaku preporuku.
3. Dva ribara
Kultna kafana smještena na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, na samoj obali Miljacke, preko puta Pošte i pozorišta. U objekat se nije uložilo ništa već više od dvije decenije, higijenski uslovi su vrlo diskutabilni, a mrzovoljni konobari kao da su izašli iz socijalističkog vremena, hrana je hm... Bez obzira na sve to, u bašti "Dva ribara" po lijepom vremenu teško je naći slobodan sto. Ukoliko volite posmatrati prolaznike iz debele hladovine i sa hladnom "sarajevskom" u ruci, onda je "Dva ribara" pravo mjesto za vas. Ukoliko ste student ili, ne daj Bože, studentica, i želite da položite ispit koji niste spremili, onda su "Dva ribara" prava adresa; tamo se to završava. Uz pivo i girice. I to je bolje od šuplje intelektualne koju možete čuti za drugim stolom do vas; nigdje drugdje nema više prazne filozofije i malograđanskog trača nego u ovoj kafani. Zbog svega ovoga se tamo godinama i ide.
4. Kod Bibana
Ukoliko vam je svega preko glave, onda je najbolje otići tokom radnog dana "Kod Bibana"; tamo vjetar uvijek pirka i pruža nezaboravan pogled na Sarajevo. Uz odlične uštipke i domaću bosansku kahvu, ugođaj je potpun; jedino će oni stariji reći da je lukmira u nekadašnjoj Babića bašči imala veći i simbolički i stvarni šmek.
Danas su po mišljenju mnogih, cijene bezobrazno visoke. Biban je svojevremeno imao veoma skromnu, jeftinu i kvalitetnu ponudu. Danas se kod njegovih nasljednika rasplamsao zapadnjački duh, pa objekat pomalo gubi na težini, osim kod turista koji svakako ne znaju ništa o bosanskoj kuhinji i svejedno im je. Pa im onda hrana zapane u grlu i Sarajevo gledaju bez daha!
5. Ćevabdžinica "Zmaj"
"Zmaj" je, za one koji ne znaju, ćevabdžinica koja se nalazi na autobuskoj stanici i radi 24 sata. Tamo možete pojesti odlične ćevape i sva druga jela s roštilja u bilo koje doba dana. U sklopu ćevabdžinice se nalazi i trafika u kojoj možete dobiti na čitanje jutarnje izdanje novina. Dženet i raj za noćne 'tice i boeme'. Mana objekta je eksterni toalet, koji je u takvom stanju da se mušterije uglavnom odlučuju za olakšavanje pored toaleta. Ali, ima i u tome nekog sjaja; that's it - Sarajevo by night.
6. Pizzeria U2
U2 je lanac picerija koje rade 24 sata i nude uvijek svježu pizzu iz krušne peći i odlične palačinke. Uz to su poznati i njihovi sosovi, pogotovo onaj sa bijelim lukom. Imaju i kućnu dostavu, ali ne cijelu noć, što im je velika mana. Ta dostava je ekstremno spora, tako da vrlo često pizzu koju dobijete na ovaj način, u život morate vraćati uz pomoć rerne. Naravno, u Sarajevu ima puno boljih picerija, ali činjenica da žive 24 sata, stavlja ih na prvo mjesto u ovoj kategoriji našeg izbora.
7. Bilbo
Bilbo – restoran brze ishrane. Radi dan-noć, ali svi preferiraju odlazak tamo noću. Nalazi se u centru grada (Koševsko brdo) te je korak hoda noćnim hordama i lutalicama, gdje god oni bili. Naročito se hvale njihovi specialiteti od piletine; a svi znaju i "tetku" koja često ima i psihijatrisku funkciju za rasplakane, ostavljene ili balkanski utučene djevojke bez sreće u ljubavi. U svakom slučaju, "Bilbo" je klasik noćne ishrane u Sarajevu.
8. Kod Gljive
Trenutno najbolje mjesto za ljubitelje pečenog mesa, naročito rane, pa i one nešto starije, janjetine. Nalazi se u Nahorevu, van Sarajeva, ali ne previše daleko. Skromni ambijent seoske planinske kafane samo doprinosi koncentraciji na jelo u ovom objektu. Obilaze ga čitave porodice, inspektori i policajci, švaleri u godinama sa dobro očuvanim gospođama, također u najboljim godinama. Osim pečenja, služe se i druga tradicionalna bosanska jela. I naravno, svježe izvrsne salate.
9. Restoran "Global Food"
Restoran "Global Food", ili Kod Bize, vrunski je restoran libanonske ali i druge hrane iz svjetskih kuhinja. Nalazi se na Koševskom brdu i odlikuje mirnom i intimnom atmosferom, a svakako i odličnom, i za naše krajeve, egzotičnom kuhinjom. Jedan od rijetkih restorana gdje se vodi računa i o kvalitetnim vinima.
Skrovito i zgodno mjestašce za intimne večere, ali i za cjelovečernje evente za stalnu klijentelu. I jedno od rijetkih mjesta u Sarajevu gdje je gazda kafane (Biza) veća zvijezda od svoju gostiju, makar ona bila i Orlando Bloom, kojem je upravo ovaj restoran ostao u dugom sjećanju. Mjesto koje vole slikari, pisci, filmadžije, novinari. I mlade emancipirane dame željne dugih i inspiratnih intelektualnih razgovora i druženja. Cijene veoma povoljne s obzirom na kvalitet, kvantitet i egzotičnost ponude. Radno vrijeme - dok ima gostiju. I Šibija, onog iz "Nadrealista", koji ovdje volonterski radi kao PR objekta.
10. Aščinica "Hadžibajrić"
Bez preporuke za pače, ovaj izbor nema smisla. Ima i na drugim mjestima ovog specijaliteta bosanske kuhinje (u kafani "Sirano" i Tržnici Markale, u "Šetalištu", Šahovskom klubu itd.) ali se kulinarski eksperti i stari alkosi ipak slažu – pače je još uvijek najbolje kod Hadžibajrića, na Baščaršiji. Kad dočekaš sabah uz pače kod Hadžibajrića, to je dokaz da si ozbiljan i zreo čovjek. Za slabo upućene, pače je varivo od ostataka telećih nogu i glave, što potvrđuje pravilo da se većina najpozantijih bosanskih tradionalnih jela spravlja od otpadaka mesa, iznutrica, kože i svega onoga što ostane kad se odstrani čisto i najbolje meso. Tako je to kad se od kokuzluka pravi kulinarska vrlina.
(DEPO)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook