NOVI POGLED NA SVEMIR

LOFAR, najveći teleskop na svijetu pušten u rad

Arhiva16.06.10, 15:17h

Holandska kraljica Beatri svečano je pustila u rad najveći radio teleskop u svijetu, LOFAR, u holandskoj pokrajini Drente.

LOFAR teleskopFOTO: lofar.org

LOFAR teleskop je tehnološki napredan i inovativan radioteleskop koji ima mogućnost detektovati zračenje niskotalasnih radiofrekvencija, od 10 do 250 megaherca. Teleskop se sastoji od 25.000  malih radio antena, koje su raspoređene u 36 stanica u sjevernoj Holandiji, te u Švedskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Radio antene su povezane optičkim kablovima sa super računarom, koje ujedinjuje podatke sa svih antena. Na taj način LOFAR radi kao veliki radio teleskop promjera od 100 do 1000 kilometara.

Napredna tehnologija ovog teleskopa otvoriće potpuno novi pogled na svemir u niskom radiofrenkventnom području pomoću visoke ugaone rezolucije i osjetljivosti samoga teleskopa.

Tako je LOFAR teleskop u mogućnosti detektovati zračenje koje potiče iz perioda nastanka prvih 'zvijezda' u Svemiru (svjetlost stara 11.5 milijardi godina), istraživati kosmološke zrake, magnetsko polje naše galaksije i svojstva ostalih radio izvora u svemiru.

Osim toga, projekat ujedinjuje astrofiziku, fiziku elementarnih čestica, geofiziku, agronomiju i informatičku tehnologiju jer paralelno niz podzemnih i nadzemnih senzora vrše seizmološka i agronomska mjerenja.

Voditelji hrvatske inicijative su dvoje mladih hrvatskih naučnika u Njemačkoj i Holandiji Vernesa Smolčić i Vibor Jelić, dok projekt u Hrvatskoj podržavaju naučnici Instituta "Ruđer Bošković", te Sveučilišta u Rijeci, Splitu i Zagrebu.

(dnevnik.hr, BLIN/DEPO, SuV)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook