SRBIJA

Srušio se vojni avion tipa 'orao'

Arhiva03.06.10, 15:35h

Avion Vojske Srbije tipa "orao" srušio se u Gružansko jezero kod Kragujevca. Pilot, major Slobodan Jocić se, zbog kvara na mehanizmu za uvlačenje točkova, po naređenju katapultirao iz aviona, saznaje RTS. Pošto je izvučen iz jezera u koje je upao, pilot je sa lakšim povredama prebačen u bolnicu i u stabilnom je stanju.

avion OraoKako saznaje Radio-televizija Srbije, avion Vojske Srbije tipa "orao" srušio se u Gružansko jezero kod Kragujevca.

Pilot Vojske Srbije, major Slobodan Jocić koji se uspešno katapultirao iz aviona, upao je u jezero.

Pošto je izvučen iz vode, pilot je sa lakšim tjelesnim povredama prebačen u bolnicu i nalazi se u stabilnom stanju.

Svjedok Veselin Marsenić u telefonskoj izjavi za RTS kaže da je ugledao avion u 12 časova i 18 minuta kako dolazi iz pravca Mrčajevaca i potom je "začuo intezivno brujanje i zvuk sličan pucnju".

- Nisam vidio pilota, ali sam vidio kada je avion počeo da ponire i da skreće desno prema Kniću. Pretpostavljam da je zvuk nalik pucnju, zapravo bio zvuk koji se čuje prilikom katapultiranja pilota iz aviona - rekao je Marsenić za RTS.

Kako saznaje dopisnik RTS-a iz Jagodine, u Paraćinu je obavljen trenažni let nekoliko aviona koji su se pripremali za predstojeći miting koji će se održati u subotu.

Prilikom povratka aviona na aerodrom Lađevci kod Kraljeva, pilot jednog od četiri lovca bombardera primijetio je da se nije zabravila lijeva noga stajnog trapa.

Zbog toga je pilot dobio naređenje da se usmjeri ka Gružanskom jezeru i da se katapultira, što je i učinio.

Avion "orao" vojnog vazduhoplovstva, koji se danas oko 12.20 sati srušio u blizini Kragujevca je četvrti avion Vojske Srbije koji se srušio u poslednje tri godine.

Avion MIG-29 Vojske Srbije srušio se 7. jula 2009. godine u okolini aerodroma Batajnica kod Beograda.

Tada je poginuo pilot potpukovnik Rade Ranđelović, od posljedica povreda koje je zadobio prilikom iskakanja sa male visine, dok je vojnik 177. artiljerijsko-raketnog diviziona PVO Milan Ulemek stradao kada je Mig-29 pao na park tehničkih sredstava u kojem je obavljao požarnu dužnost u vrijeme nesreće.

Vojska Srbije izgubila je 2008. godine dva aviona i jednog pilota.

Prvo je 21. maja u okolini vojvođanskog sela Baranda major Tomas Janik iskočio iz aviona "orao" za vrijeme trenažnog leta, a 24. septembra na aerodromu Batajnica poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas prilikom pripreme za učešće na aeromitingu u avionu G-4.

(RTS, BLIN/DEPO/ma)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook