POLJSKA

Nikola Kopernik sahranjen 467 godina poslije smrti!

Arhiva22.05.10, 17:14h

Astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema iz 16. vijeka, čiji su ostaci nedavno identifikovani, sahranjen je ponovo u subotu u katedrali u Fromborku na sjeveru Poljske, dan poslije 467. godišnjice njegove smrti.

Kopernik sahranjen 467 godina poslije smrtiZa vrijeme vjerske ceremonije, sanduk s Kopernikovim ostacima je ponovo spušten ispod poda katedrale izgrađene u 14. vijeku, na dno novog groba od crnog granita na kojem je prikazan model sunčevog sistema.

Nadbiskup Jozef Zičinjski je izrazio žaljenje zbog "pretjerane revnosti samoproglašenih branilaca Crkve". On je podsjetio kako je 1616. godine papa Pavle Peti osudio astronomovo djelo za koje se u to doba smatralo da je u suprotnosti sa Svetim pismom, javio je AFP.

Vatikan je zatim rehabilitovao Kopernika i njegove učenike.

KopernikVeliki astronom, matematičar, ljekar i kanonik u Fromborku bio je sahranjen u katedrali 1543. godine, ali nije bilo označeno tačno mjesto na kojem je sahranjen.

Poljski, francuski i njemački istraživači su već dva vijeka uzalud pokušavali da pronađu njegov grob.

Arheolog Jerži Gasovski, profesor na Institutu za antropologiju i arheologiju u Pultusku, uspio je to 2005. godine i identifikovao je naučnikove posmrtne ostatke, u saradnji sa švedskim istraživačima iz Uppsale.

Otkriće astronomove lobanje je omogućilo da se virtuelno rekonstruiše lice čovjeka koji je umro u 70. godini.

(FENA, DEPO/sv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook