FOTO/ REIS CERIĆ ODRŽAO POSLJEDNJI GOVOR NA AJVATOVICI

Bošnjaci imaju prirodno pravo na nacionalnu državu, toga smo svjesniji nego ikad

Arhiva24.06.12, 18:06h

Centralni događaj u programu ovogodišnjih 502. dana Ajvatovice bio je obilazak Ajvaz-dedine stijene i učenje Kišne dove na mjestu na kojem je, prema kazivanju, Bog uslišio molitvu učenjaka i alima Ajvaz-dede da stanovnici Prusca dobiju vodu

AjvatovicaFOTO: Agencija Anadolija

Pred više hiljada posjetilaca obratio se zadnji put u svojstvu reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić, koji je kazao da njegov oproštajni govor nije kraj, već početak zajedničke misije u odbrani bošnjačkog naroda od genocida.

"Upravo tako, svi Bošnjaci svijeta moraju biti na liniji odbrane od genocida, jer Bošnjaci muslimani više nikad ne smiju sebe dovesti u takvu situaciju da nisu u stanju zaštiti svoju majku, kćerku i suprugu od silovanja, da nisu u stanju zaštiti svoju kuću od paljenja i svoje imanje od krađe i otimanja, da nisu u stanju svoju djecu rađati i odgajati bez straha za njihovu dudućnost, da nisu u stanju zaštiti Ferhadiju i Aladžu džamiju od rušenja.

A da bi to postigli, Bošnjaci moraju imati organiziranu, odgovornu snažnu državnu liniju odbrane, moraju imati slobodnu, jaku, savjesnu i samosvjesnu nacionalnu liniju odbrane, i moraju imati jedinstvenu, samopouzdanu i neprobojnu duhovnu i moralnu liniju odbrane, a to je Islamska zajednica kao zadnja linija koja ne smije ni jednog trenutka popustiti. Nažalost, prva linija je razbijena. Niko ni s kim  ne razgovara o općem dobru, već o svom i 'dobru' svoje partijske linije. Javno se svađaju o tome ko je bio veći komunista, ne mareći što im puca prva linija odbrane od agresije na državna prava naše zemlje", kazao je reis.

Ajvatovica

Dodao je da ni u akademskoj zajednici nema ni volje ni znanja da se stane u odbranu prava svoga naroda, da se ona povukla s nacionalne linije odbrane i tako ostavila svoj narod bez zaštite od agresije na njegova osnovna ljudska i nacionalna prava.

Kultura je, također, kaže, ostala bez zaštite i odbrane: "Prva linija kulturnih radnika već odavno ne postoji. I oni su se povukli u svoje uske rovove, bez osjećaja za opće društvene potrebe, pa nam se tako prijeti zatvaranjem muzeja, biblioteka i umjetničkih galerija"

"Mediji, posebno državni, otuđeni su od bilo kakvog osjećanja za našu sudbinu. Sve je podređeno (pre)uskim partijskim i novinarskim interesima i zato nema prve linije odbrane slobode i prava našeg naroda", kazao je.

Ajvatovica

"Nema potrebe nikoga prisiljavati da voli ovu zemlju, ali nema niko  pravo ni da nama Bošnjacima osporava pravo i slobodu da jasno i glasno kažemo da je ovo naša zemlja, jedini dom, naša jedina domovina i naša jedina država, jer mi drugog doma nemamo, mi nemamo  ni 'obećanu' ni 'rezervnu' domovinu i državu", istakao je reis Cerić.

Dodao je da je pravo Bošnjaka na dom, domovinu, državu, naciju, jezik, vjeru, kulturu, slobodu i nezavisnost bosansko pitanje "biti ili ne biti". Sadašnja generacija Bošnjaka, a to je duhovna, intelektualna, akademska i politička  elita, nema pravo  na izdaju, nema pravo da svojim potomcima ostavlja dugove koje će plaćati genocidom.

"Bošnjaci su autohtoni narod koji ima prirodno pravo na sve što imaju i drugi narodi na Balkanu i Evropi, uključujući i nacionalnu državu. Jer, prošlo je vrijeme prisvajanja Bosne i posvajanja Bošnjaka za bilo čije nacionalne interese. Bošnjaci su danas svjesniji svog prava na vjeru, naciju, kulturu, dom, domovinu, državu, slobodu i nezavisnost više nego ikada. Bošnjaci su dovoljno pametni i sposobni da budu domaćini u svojoj zemlji, da budu vlasnici svoje kulture te im, stoga, ne treba ni nadzor nad njihovom vjerom, ni tutor nad njihovom slobodom", istakao je Mustafa ef. Cerić.

Mustafa Cerić; foto: Reuters

"Prema tome,  prvi i najvažniji uvjet za  spas i opstanak Bošnjaka bilo je i ostalo kreativno duhovno i političko vodstvo. Bošnjaci su imali dobre i loše vođe kao i svi drugi narodi, ali Bošnjaci ne mogu podnijeti loše vođe zato što žive u takvom okruženju koje ne dozvoljava nemar, neznanje, neodlučnost, potkupljivost, pokvarenost,  neodgovornost i izdaju", kazao je reis Cerić.

Programu na Ajvatovičkoj livadi prisustvovalo je na hiljade muslimana iz Bosne i Hercegovine i svijeta, a na značaj čuvanja od zaborava najvećeg dovišta muslimana u Evropi ukazao je i travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, predsjednik Organizacionog odbora 502. dana Ajvatovice.

"Ajvatovica je veliki nasr jer se ovdje okupljaju dobri Bošnjani u slobodi i radosti, u svojoj zemlji i u svojoj vjeri", naglasio je.

Legenda kaže da se Ajvaz-dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da rastavi stijenu ispod koje se nalazilo vrelo s pitkom vodom. Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio, vidio je stijenu rastavljenu. Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih cijevi i proveo ga kroz tu stijenu do Prusca.

Od 10. juna, kada su otvoreni, 502. dani Ajvatovice ponudili su posjetiocima u Pruscu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Bugojnu, Jajcu, Travniku, Novom Travniku, Fojnici, Stocu i Vitezu brojne promocije knjiga, prezentacije određenih studija, tribine, koncerte, izložbe i pozorišne predstave.

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook