INDONEZIJA

Norveška dala milijardu dolara za zaštitu tropskih šuma

Arhiva18.05.10, 21:23h

Norveška planira da Indoneziji da donaciju od milijardu dolara za zaštitu tropskih šuma, u okviru borbe protiv klimatskih promjena, saopštio je u utorak indonežanski zvaničnik.

tropska šumaAgus Purnomo, šef sekretarijata indonežandskog Nacionalnog savjeta za klimatske promjene, izjavio je da je riječ o najvećoj donaciji ijedne pojedinačne zemlje, koja je u ove svrhe data Indoneziji, prenose mediji.

Indonežanski "klimatski fond" iz svih izvora povećao bi se norveškom donacijom na ukupno tri milijarde dolara.

- Pismo o namjerama u vezi s ovom donacijom trebalo bi da bude potpisano 27. maja u Oslu, za vrijeme međunarodnog skupa posvećenog šumama, čiji će Norveška biti domaćin, tvrdi Purnomo.

Drveće rastući upija ugljen dioksid, glavni plin s efektom staklene bašte. UN procjenjuju da oko petine emisije ovih plinova, koji su posljedica ljudske aktivnosti, potiče od krčenja šuma. Veliki pojasevi indonežanskih šuma su već iskrčeni da bi se dobilo zemljište za gajenje uljane palme.

Norveška, koja je akumulisala znatna sredstva na osnovu prihoda od nafte, od 2007. godine predstavlja vodećeg donatora u oblasti zaštite šuma.

Ova zemlja je i Brazilu donirala milijardu dolara za očuvanje šuma od 2009. do 2015, a manja sredstva je izdvojila i za Gvajanu, Tanzaniju i zemlje iz sliva rijeke Kongo.

Još nema podataka o tome koji period će pokrivati norveška donacija Indoneziji.

(FENA, DEPO/BLIN/sv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook