COLLEGIUM ARTISTICUM

'Daleki putevi' Nesima Tahirovića 25. maja

Arhiva05.05.10, 15:44h

Izložbom nazvanom "Daleki putevi", čije je otvorenje najavljeno za 25. maj u galeriji Collegium Artisticum, 45. godina umjetničkog djelovanja obilježit će proslavljeni bh umjetnik Nesim Tahirović

nesim tahirovicPoznati Tuzlak, koji je tokom svog umjetničkog pohoda stvarao i radio u Njemačkoj, Italiji i Poljskoj, u sarajevskoj galeriji  izložit će preko 400 svojih radova koje likovni kritičari najčešće nazivaju "skladom i sintezom raznih umjetnosti i kultura".

U bogatoj umjetničkoj biografiji Nesima Tahirovića upisano je šezdesetak samostalnih i preko stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu te veliki broj nagrada za slikarstvo i bogat scenografski opus. Njegovi radovi danas krase poznate evropske galerije, muzeje i privatne zbirke.

- Beskrajno sam ponosan na sve što će biti postavljeno na ovoj izložbi. Ona je proslava moga dosadašnjeg rada, neba i zemlje, mojih prijatelja i moje porodice - ističe Tahirović.

Retrospektivu Tahirovićevog opusa pratiće i monografski katalog sa reprodukcijama svih radova postavljenih na izložbi. "Daleki putevi" u prostoru sarajevske galerije biT će postavljena do 25.juna kada se kompletna izložba seli u Međunarodnu galeriju portreta u Tuzli.
(DEPO/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook