LAZOVIĆ

Vrh RS-a iskazuje nervozu poslije poziva BiH za MAP

Arhiva26.04.10, 11:29h

Vrh Republike Srpske počeo je iskazivati nervozu poslije poziva Bosni i Hercegovini za status MAP-a (Akcioni plan za članstvo) u NATO-u, navodi se u saopćenju potpredsjednika SDUBiH Mire Lazovića

Miro LazovićLazović je tako komentirao vanrednu pres-konferenciju člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića koja je održana u nedjelju u Banjoj Luci.

"Radmanović je svoju odgovornu i dobro plaćenu državničku funkciju sveo na politikantske opstrukcije uskostranačkog lokalnog tipa zadovoljavajući sujetu premijera RS-a Milorada Dodika", istaknuto je u saopćenju.

Neselektivno i ispod svakog nivoa državničke funkcije koju obavlja, Radmanović je dijelio lekcije predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, svom kolegi predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću i predsjednicima Turske i Srbije Abdulahu Guli i Borisu Tadiću zbog istanbulske deklaracije.

Svoju nervozu Radmanović je posebno iskalio na zaključak čelnika NATO-a, da vojna imovina mora prijeći s entitetskih nivoa na državu, rekavši da je vojna imovina RS-a samo njihova, što predstavlja najavu direktne opstrukcije realizacije zaključaka čelnika NATO-a u Talinu, rečeno je u saopćenju SDUBiH.

Optužujući druge za protivustavno djelovanje, Radmanović je svojim izjavama pokazao da ne shvata ukupne regionalne i evropske procese koje zahvataju i BiH.

Umjesto što se ponaša kao da je na političkoj tribini SNSD-a, Radmanović bi trebao da kao ozbiljan političar i državnik prihvati ulogu partnera EU, američke administracije i čelnika NATO-a u smislu vrlo odgovornog pristupa ispunjavanju obaveza iz poziva za MAP, te tako na pozitivan način ispuni svoju ulogu prema ukupnim reformskim procesima u BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, naglašavaju iz SDUBiH.

(FENA, DEPO/eb)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook