ŠTA JE BIOGRAF WALTER ISAACSON NAPISAO O GENIJU

Steve Jobs: Moji roditelji? Ma oni su samo jajašce i spermij

Arhiva25.10.11, 20:50h

Biografu je rekao: Waltere, napiši sve što si saznao jer kad umrem, svašta će pisati pa neka djeca znaju pravu istinu o meni. Ne želim ništa prešutjeti...

biografija jobs

“Napiši moju biografiju!” Tim je riječima, kratko i jasno, Steve Jobs izrekao svoju želju Walteru Isaacsonu, bivšem glavnom uredniku CNN-a i časopisa Time, u rano ljeto 2004. godine. “Zar nije prerano za takvu knjigu, pa nemaš još ni pedeset godina”, odgovorio je Isaacson, koji je upravo završavao biografiju Alberta Einsteina. Tada nije znao da je Appleov čarobnjak teško bolestan, ali na Novu godinu 2009. Jobs ga je opet nazvao i zamolio da počne pisati. Biografija, napisana na 650 stranica, u ponedjeljak je konačno stigla u američke knjižare, u kojima se od ranog jutra čekalo u redovima i gotovo je rasprodana već prvog dana prodaje.

Stotinjak sagovornika

Tokom protekle dvije godine Walter Isaacson 40 je puta razgovarao s Jobsom, vrlo otvoreno, o svim detaljima njegova života, a u realizaciji biografije pomoglo je i stotinjak drugih sagovornika, od članova porodice do poslovnih konkurenata.

“Ne bojim se i ne želim ništa prešutjeti ili skriti. Nisam ponosan što je moja djevojka zatrudnjela kad su mi bile 23 godine, ali o svemu tome možeš pisati i neću provjeravati što si napisao. Imaš potpunu slobodu, knjigu ću kupiti kad bude u prodaji i pročitati je”, rekao je Jobs.

Steve Jobs nije dočekao svoju biografiju, karcinom je pobijedio, ali milioni čitatelja u Americi i širom svijeta doznat će najintimnije detalje iz privatnog i uspješnog poslovnog života čovjeka kojeg nazivaju “tehnološkim čarobnjakom” i genijem koji je svojim inovacijama uljepšao i olakšao život svim ljudima.

Steve Jobs je s trinaest godina prestao ići u crkvu nakon što je na naslovnici časopisa Time vidio fotografiju siromašne i gladne djece iz Afrike. Upitao je svećenika gdje je Bog kad takvo što dopušta. Poslije je postao zen budist. U mladim danima najviše je slušao Bacha, a potom Beatlese.

Za Billa Gatesa je rekao da mu nedostaje inovativnosti te je smatrao da mu bolje ide u filantropskim vodama nego u tehnološkim. Knjiga otkriva i odnos Stevea Jobsa s Ericom Schmidtom, nekadašnjim čelnikom Googlea i Appleovim članom uprave do 2009. godine. Kad su se pojavili pametni telefoni između Applea i Googlea počeo je “pravi rat”.

Iskustva s LSD-om


Steve Jobs

Tada, u januaru 2010., kad je izišao prvi HTC-ov model s Androidom koji je nosio niz detaljai prije dostupnih na iPhoneu, Jobs je rekao piscu svoje biografije: “Ispravit ću nepravdu makar potrošio posljednji dah svog života i svaki cent Appleovih 40 milijardi dolara u banci. Taj je proizvod ukraden i stoga ću uništiti Android, spreman sam zbog toga i na termonuklearni rat”, bjesnio je Jobs.

Nije podnosio autoritete i nije se bojao nikoga. Vidjelo se to već u prvim razredima osnovne škole jer se na nastavi dosađivao. Naime, uz pomoć majke prije polaska u školu naučio je čitati, pisati i računati. Dopušteno mu je bilo preskočiti šesti razred osnovne jer je bio inteligentniji od drugih učenika. O biološkim roditeljima nikada nije želio govoriti, nazvao ih je “jajašce i spermij”, a Paul i Clara Jobs za njega su bili “pravi roditelji hiljadu posto”.

Andy Hertzfeld, koji je radio s Jobsom ranih osamdesetih, prisjetio se njegova okrutnog ponašanja prema saradnicima. Chrisann Brennan, majka Jobsove izvanbračne kćeri, izjavila je da “onaj tko je bio odbačen isto to ponavlja i u svom životu – odbacio je vlastito dijete.”

Steve Jobs je priznao da je konzumirao LSD tijekom studentskih dana, ali i poslije.

“Uzimanje LSD-a bilo je jedno od najvažnijih iskustava u mom životu, pomoglo mi je razlučiti neke spoznaje i ojačati čula”.

Jobsova sklonost vegetarijanstvu najzaslužnija je za ime kompanije Apple koja je osnovana 1976. godine. “Bio sam na voćnoj dijeti i upravo sam se vratio s farme jabuka kad smo Wozniak i ja morali predati papire za otvaranje tvrtke i početak novog posla.

Zašto Apple?


Steve Jobs

Bilo je raznih ideja za naziv naše kompanije – Matrix, Executek, pa i onih dosadnih Personal Computers Inc. Apple je zvučalo najbolje”, prisjetio se Jobs. Trideset godina poslije, kad je postao jedan od najbogatijih Amerikanaca, Jobs je izjavio da “se nikada u životu nije brinuo zbog novca”.

“Odrastao sam u porodici srednje američke klase i znao sam da nikada neću biti gladan. Volontirao sam za siromašne na fakultetu, ali i u Indiji, i živio uvijek jednostavan, skroman život. Promatrao sam ljude u Appleu koji su zarađivali velik novac i mislili da sada moraju drugačije živjeti. Neki su kupili Rolls-Royce i nekoliko kuća, njihove su žene bile na plastičnim operacijama.

Postali bi bizarni ljudi. Ja to nisam želio od života i obećao sam sam sebi da neću nikada dopustiti da novac uništi moj život.”

John Sculley bio je Jobsov prijatelj i poslovni partner, a Isaacsonu je ispričao da je 1983. godine na doručku kod Stevea bio šokiran njegovom zabrinutošću koliko će živjeti.

“Vjerujem da ću umrijeti mlad, a prije moram puno toga učiniti kako bih ušao u istoriju Silicon Valleyja. Svi smo kratko na ovom svijetu i svi možemo samo nekoliko stvari učiniti kako treba. Imam osjećaj da puno toga još moram završiti prije nego što umrem. Žuri mi se.”

Nekoliko mjeseci prije smrti u bolovima, nemoćan i mršav do neprepoznatljivosti, pozvao je pisca svoje biografije i rekao mu: “Walter, napiši sve što si doznao jer, kad umrem, svašta će pisati o meni pa neka moja djeca znaju pravu istinu”.

Tada je potvrdio da je nezadovoljan Obamom. “Razočaran sam jer Obama ima problem biti pravi lider. On ne želi nikoga drugoga povrijediti, a tako je nemoguće vladati.”

Večernji/DEPO PORTAL/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook