16 PRAVILA FRANCUSKE DIJETE

Umjesto da jedete ono što ne volite, jedite ono što želite i skinite 15 kg

Arhiva13.08.11, 20:08h

Zavodljive i vitke Francuskinje, čija životna filozofija "joie de vivre", odnosno užitak življenja, znači da one jedu glavom, a ne želucem. Uživaju u hrani, vinu, čokoladi, ne goje se. Mireille Guiliano, autor knjige "Zašto se Francuskinje ne debljaju" piše o sveobuhvatnom pristupu življenja koji je osmislila

dijeta1Pristup je sadržan u takozvanoj dijeti Francuskinja, koja nudi razne strategije načina života ženama koje žele da smršaju do 15 kilograma.

Konačan cilj plana od četiri faze je postizanje svojevrsnog "francuskoga mentalnog zena", odnosno doživotno stanje neopterećenog uživanja u slasnim zalogajima - dok su oni samo zalogaji.

Nema uskraćivanja - dozvoljena je i omiljena hrana, ali u malim obrocima. Prema tom "inteligentnom" pristupu jelu, koji uključuje kontrolisanje porcija kako bi se sporo i dugoročno promijenio izgled, zagovara se stav "umjesto da jedete ono što ne volite, jedite ono što želite".

Prva faza je tronedjeljna inventura obroka, osvješćuje. Bitno je da spoznate i vrjednujete navike i prepoznate namirnice koje previše jedete. Kada spoznate želje, ciljeve, greške i pretjerivanja, prelazi se na drugu fazu koja se zove preslagivanje.

Može da traje od mjesec dana do tri mjeseca, a uključuje postupno mijenjanje načina ishrane. Orjentacija je na kvalitetu, a ne na količinu pojedene hrane. U toj fazi važno je jesti raznoliko, ali zdravije, razviti dobre navike kao što su redovni obroci, pijenje vode i opušteno jedenje.

U trećoj fazi stabilizacije dopuštena je sva hrana, ali u odgovarajućim količinama. U završnoj, četvrtoj fazi postignuta je željena težina, a prehrambene navike prilagođene su ukusu i potrebama ljudi.

PRAVILA

1. Izbjegavajte krajnosti gladovanja i pretrpavanje hranom.
2. Ne opterećujte se jelom i dijetom.
3. Ne preskačite obroke i ne uskraćujte sebi hranu.
4. Jedite orahe kao užinu ili ih pospite po hrani.
5. Na dan jedite tri obroka koji sadrže ugljene hidrate, bjelančevine i masti.
6. Redovne obroke ne mijenjajte pićima kao što je frape.
7. Jedite jogurt s aktivnim kulturama.
8. Ne "pretrpavajte" se hranom i ne namećite sebi osjećaj krivice.
9. Uživajte u hljebu i umjerenim količinama čokolade.
10. Jedite što češće svježe voće i povrće.
11. Uživajte u raznim začinima od sušenog i svježeg bilja.
12. Jedite male porcije.
13. Ako prekršite dijetu, vratite se režimu ishrane.
14. Fizičku aktivnost uvrstite kao sastavni dio dana.
15. Uživajte u obrocima, opustite se i pronađite vremena za jelo.
16. Jedite sa zadovoljstvom i birajte "dobre" umjesto "loših" namirnica.

(Blic.rs, DEPO PORTAL/eb)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook