ZAMASTITE SE I RAZVESELITE

Masna hrana potiskuje tugu

Arhiva04.08.11, 15:56h

Zadovoljstvo pri konzumiranju masne hrane, nije samo posljedica uživanja u njenom dobrom ukusu, nego i neke direktne signalne veze između stomaka i mozga, utvrdili su belgijski stručnjaci sa Luvenskog univerziteta.

Hrana - ilustracija

Belgijski tim je uz pomoć magnetne rezonance pratio uticaj na mozak masnih kiselina direktno ubrizganih u stomak, izveštava Rojters. Za dvanaestoro učesnika u ovom istraživanju prvo je puštana žalosna muzika i pokazivane su im fotografije s tužnim prizorima, a potom su polovini njih direktno u želudac ubrizgane masne kiseline, a drugoj polovini slani rastvor.

Oni koji su jeli masnoće, bili su u boljem raspoloženju

Ne znajući šta su dobili, ispitanici su ocjenili svoje raspolozenje ocjenom od jedan do devet prije i poslije ubrizgavanja. Ispostavilo se da su oni kojima su ubrizgane masne kiseline upola manje tužni od onih kojima je ubrizgan slani rastvor.

"Konzumiranje masne hrane nas izgleda čini manje podložnim tužnim emocijama čak i kad ne znamo da jedemo masno", zaključuje vođa istraživanja Lukas van Audenhove.

Rezultati ove studije bacaju novo svjetlo na gojaznost, depresiju i poremećaje ishrane, mada je još rano reći da li će biti od značaja za nalaženje novih terapija za te poremećaje.

(Vesti, Blin, Depo/đk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook