TROVANJE HRANOM

U Dom zdravlja svakodnevno se javljaju novi pacijenti

Arhiva18.07.11, 16:03h

Inspekcija je u posljednjih 30 dana utvrdila u tri slučaja prometovanje zdravstveno neispravne hrane, i to u jednoj od ćevabdžinica u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, pekari na Bulevaru Stepe Stepanovića i na štandu za prodaju sladoleda kod hotela "Palas".

hamburger

-Sa visokim temperaturama u znatnoj mjeri se povećava kontrola ispravnosti hrane, kako u proizvodnim tako i u objektima gdje se hrana poslužuje. Vlasnici ugostiteljskih i prodajnih objekata moraju da posvete posebnu pažnju na način čuvanja životnih namirnica, temperaturni režim, zdravstveno stanje zaposlenih, sanitarne knjižice, da prate rokove trajanja - rečeno je u pomenutom odjeljenju.

U Inspekciji ističu da je primijećeno da veliki broj objekata drži gajbe sa punim flašama pića ispred ili iza objekta.

- Piće i hrana moraju da se čuvaju isključivo u skladištima i mi ćemo početi da izričemo kazne onima koji ne budu poštovali ovu odluku. Nije dozvoljeno ni držanje prazne ambalaže u okolini objekta - istakao je Petraš.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja Mirjana Miljković izjavila je u da se u ambulante Doma zdravlja svakodnevno javljaju pacijenti sa mučninom, povišenom temperaturom, grčevima u stomaku, otežanom probavom, a to je znak crijevne infekcije koja je veoma česta ljeti zbog konzumiranja pokvarene hrane.

- Nastanak crijevne infekcije može se povezati sa uzimanjem namirnica sumnjivog kvaliteta. Obično se radi o namirnicama koje su osjetljive na visoke temperature, a nisu adekvatno čuvane na temperaturama koje su preporučene. U ljetnjim mjesecima se hrana mnogo brže kvari, a bakterije prebrzo šire - objasnila je Miljkovićeva.

Prema njenim riječima, pacijentima sa simptomima crijevne infekcije preporučuje se mirovanje, dijetalna ishrana, a ako nema poboljšanja, treba da se jave ljekaru.

- U ljetnom periodu, posebno kada su izuzetno visoke temperature, neophodno je da se voće i povrće dobro operu tekućom vodom, da se vodi računa o roku trajanja i načinu čuvanja mlijeka i mliječnih proizvoda. Treba izbjegavati namirnice koje dugo stoje na otvorenom, koje nisu adekvatne i dobro tehnički obrađene - istakla je Miljkovićeva i dodala da je veoma bitno voditi računa i o ličnoj higijeni.

Kazne

Prema Zakonu o hrani, u slučaju prometovanja neispravne hrane kazne su 600 do 18.000 maraka u zavisnosti od toga kome se uručuju. Kada je u pitanju nepravilno držanje i skladištenje hrane, kazne su od 100 do 7.000 KM i takođe zavisi od toga kome se propisuju - kažu u inspekciji.

 

(Glassrpske.com, Blin/bk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook