Traje osam godina

Ponovo se zakomplicirala legalizacija kanabisa u BiH, šta se sada čeka?

Front28.10.24, 08:40h

Ponovo se zakomplicirala legalizacija kanabisa u BiH, šta se sada čeka?
Cijela priča nedavno se, prema ocjeni stručnjaka, bespotrebno ponovo zakomplicirala

 

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još nije dobilo nikakav materijal kako bi bilo okončano pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, pokrenuto prije osam godina, piše Faktor.

 

Cijela priča nedavno se, prema ocjeni stručnjaka, bespotrebno ponovo zakomplicirala.

 

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je još prije godinu dana predložila izmjenu Liste opojnih droga na način da kanabis prestaje biti zabranjen i prebacuje se u tabelu supstanci i biljaka pod strogom kontrolom.

 

Potom se mjesecima čekala nova Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga. Odluka o imenovanju članova Komisije donesena je početkom aprila ove godine.

 

Upravo na osnovu mišljenja ova dva tijela, Vijeće ministara BiH donosi izmjene i dopune Liste opojnih droga.

 

I kada se pomislilo da se došlo do kraja s legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe, prema informacijama koje smo dobili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga nedavno je donijela zaključak da treba ići u izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga "koje bi omogućile prebacivanje s jedne liste na drugu".

 

Nejasno je zašto to nisu ranije utvrdili, kao i šta se tačno mora mijenjati kada je u Zakonu navedeno da "izmjene i dopune Liste" donosi Vijeće ministara BiH... Prema onome šta je predloženo prije godinu dana, mijenja se jedna tabela i dopunjava druga u Listi opojnih droga.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook