Ne stupa još na snagu

Usvojen nacrt zakona da nedjelje i praznici moraju biti neradni!

Front23.10.24, 19:35h

Usvojen nacrt zakona da nedjelje i praznici moraju biti neradni!
Zakon je prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH sa 69 glasova za, dva glasa protiv, dok je 16 zastupnika bilo suzdržano

 

 

Na večeras održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, usvojen je Nacrt Zakona o unutarnjoj trgovini, a to u praksi znači da nedjelje i praznici moraju biti neradni dani za radnike u trgovini.

 

Ovim Nacrtom Zakona, između ostalog, sadržana je odredba o neradmnoj nedjelji.

 

Zakon je prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH sa 69 glasova za, dva glasa protiv, dok je 16 zastupnika bilo suzdržano.

 

Međutim, ovo ne znači da će već stupiti na snagu. Naime, kako bi ovaj zakon stupio na snagu, sada je potrebna potvrda i u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Ono što posebno upada u oči jeste činjenica da je zakon doslovno u zadnji trenutak dopunjen amandmanom koji bi omogućio općinama i gradovima da zatraže od Vlade FBiH da izuzme pojedine članove ovog zakona koji propisuju neradnu nedjelju.

 

Nacrtom zakona o unutarnjoj trgovini, između ostalog, uređuju se uvjeti i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, preciziraju prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, način formiranja i isticanja cijena, otvara se mogućnost za elektronsku trgovačku evidenciju, kao i praćenja trgovine i tržišta, propisuju se pravila za one koji se bave e-trgovinom, kao i mjere zabrane nepoštenog trgovanja, nadzor i upravne mjere, kao i upravni i inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook