Piše CNN

Izrael spreman koristiti tijelo Yahye Sinwara u pregovorima za puštanje talaca

Front22.10.24, 10:59h

Izrael spreman koristiti tijelo Yahye Sinwara u pregovorima za puštanje talaca
Nakon ovog napada krenula je ofanziva Izraela na Pojas Gaze, koja se postepeno proširila i na jug Libana, u kojoj je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, dok je raseljeno više od milion

 

 

Izraelske vlasti planiraju koristiti tijelo ubijenog lidera Hamasa Yahye Sinwara kao dio pregovora za puštanje talaca koje drži ova palestinska grupa u Gazi, više izvora iz Izraela je reklo CNN-u.

 

Kako su istakli, pod uslovom anonimnosti, izraelske vlasti smatraju da bi njegovo tijelo moglo biti "ključno" za oslobađanje više od 100 osoba koje Hamas drži kao taoce u Gazi.

 

CNN čak tvrdi da će pregovori o predavanju Sinwarovog tijela s Hamasom, s izraelske strane, početi od zahtjeva za puštanje talaca te da će, ako oni ne prihvate ovaj uslov, tijelo ostati u Izraelu.

 

Unutar administracije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua strahuju da bi Sinwarov grob mogao biti pretovren u "svetište" te da bi mogao inspirirati "dalje terorističke aktivnosti", citirao je CNN svoje izvore iz Tel Aviva.

 

Podsjetimo, Sinwar je postao lider Hamasa kada je ubijen Ismail Haniyeh u augustu ove godine. U Izraelu se smatra "arhitektom" napada 7. oktobra 2023. godine, kada je ubijeno oko 1.000 građana ove države.

 

Nakon ovog napada krenula je ofanziva Izraela na Pojas Gaze, koja se postepeno proširila i na jug Libana, u kojoj je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, dok je raseljeno više od milion.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook