Lider PDP-a bez dlake na jeziku

Borenović oštro reagirao na tvrdnje Dodika: Pitam se kada će ovo populističko sluđivanje javnosti prestati

Front19.10.24, 20:09h

Borenović oštro reagirao na tvrdnje Dodika: Pitam se kada će ovo populističko sluđivanje javnosti prestati
Naš realni sektor, naša preduzeća i naša privreda, dominantno, zavise od ekonomske i privredne saradnje sa Evropskom unijom i ovim regionom, najviše Srbijom!!!

 

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović uputio je niz kritika na račun predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog najave učešća na predstojećem samitu BRICS-a u Moskvi. Podsjetimo, Milorad Dodik je rekao da je ponosan na činjenicu da će učestvovati u radu, odnosno "posmatranju rada ove moćne grupacije zemalja koja je po ekonomskoj snazi već prevazišla G7 grupu od sedam najrazvijenijih zemalja".


Borenovićevo saopštenje prenosimo u cijelosti:
 

“Kad će ovaj čovjek prestati da valja ovakve paradoksalne stvari i da obmanjuje narod!!! Pa naš realni sektor, naša preduzeća i naša privreda, dominantno, zavise od ekonomske i privredne saradnje sa Evropskom unijom i ovim regionom, najviše Srbijom!!!
 

Republika Srpska i BiH, ubjedljivo u najvećem obimu živi, hrani, zapošljava i puni budžet od poslovanja sa Evropskom unijom i našim regionom (najviše Srbijom)!!!”, naveo je Borenović.
 

Potom je dodao:
 

“Prošle godine privreda Republike Srpske je izvezla 5,4 milijardi KM raznih roba u cijeli svijet, od čega u EU 3,7 milijardi KM tj. 69% od ukupnog izvoza, u Srbiju 895 miliona KM tj. 16%, a u zemlje BRIKS-a izvezli samo 25 miliona KM tj. nevjerovatnih 0,43% od ukupnog izvoza, skoro pa ništa. Slični su podaci i za uvoz i za ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu BiH, više od 2/3 ekonomske razmjene je sa EU, a par promila, procenata sa zemljama BRIKS!!!
 

Pa neka pitaju njegove pojedine stranačke kolege, direktore, vlasnike fabrika koje zapošljavaju hiljade radnika, da li će, umjesto u Njemačku ili Italiju, proizvoditi i prodavati cipele i kopačke, ili dijelove za metalsku i auto industriju, u Indiju ili Brazil!!!”. 
 

Između ostalog, naveo je kako očekuje hitne reakcije nadležnih.
 

“Hoće li zbog te “vođine” strateške ekonomske “supstitucije” zatvarati fabrike i otpuštati radnike!!!
 

Čitav dan čekam hoće li iko iz vanjskotrgovinskih, privrednih, preduzetničkih komora, struke, izaći sa podacima i reagovati…
 

Svi ćute, da se ne zamjere, pa se pitam kada će ovo populističko i demagoško sluđivanje javnosti prestati, besmislenim tezama da će se odustati i zamijeniti EU sa BRIKS!!!”, napisao je Borenović te priložio nekoliko zvaničnih stranica iz javnog dokumenta Spoljnotrgovinske komore BiH o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH i RS za prošlu i pretprošlu godinu.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook