Izbori pokazali

Glasači su im na ovim izborima poslali jasnu poruku: DF je jedino uspio tamo gdje nije koalirao sa SDA

Front19.10.24, 10:40h

Glasači su im na ovim izborima poslali jasnu poruku: DF je jedino uspio tamo gdje nije koalirao sa SDA
Nešto bolji uspjeh DF je ostvario u sarajevskoj Općini Stari Grad. Zanimljivo da je to ujedno i općina u kojoj ova stranka na izbore nije izašla u savezu sa SDA

 

 

Demokratska fronta doživjela veliki neuspjeh na lokalnih izborima u Kantonima završivši tek kao šesta. Da su umjesto općinskih održani izbori općinskih odnosa, DF bi jedva osvojio svega dva mandata u Skupštini Kantona Sarajevo, piše Avaz.


Posebno je bio bolan rezultat u Općini Centar. Iako je u ovoj općini SDA prepustila DF-u kandidata za načelnika, Dennis Gratz je u utrci za načelnika izgubio od Srđana Mandića za čak 5,2 hiljada glasova ili 23% manje, dok je DF u ovoj općini imao ukupno 6,7% glasova.
 

Zanimljivo da, iako se u konačnici donekle i ograđivao od SDA, upravo je Gratz prethodnih mjeseci bio među najgrlatijim kritičarima trojke i branjenja politike i koalicije sa SDA.
 

Ipak, nešto bolji uspjeh DF je ostvario u sarajevskoj Općini Stari Grad. Zanimljivo da je to ujedno i općina u kojoj ova stranka na izbore nije izašla u savezu sa SDA. Naprotiv, DF-ov odbor u ovoj općini podržao je SDP-ovog kandidata za načelnika Irfana Čengića.

 

Naime, na izborima u Starom Gradu DF 2020. godine nije osvojio niti jedan mandat, dok će nakon ovih izbora biti treća stranka po snazi u Općinskom vijeću. Broj glasova u ovoj gradskoj općini s najmanje stanovnika povećali su se za čak 1.500 u odnosu na prošle izbore.
 

S obzirom na to da je u ovoj općini DF koji predvodi Vedad Deljković odlučio stati uz stranke trojke, a ne SDA, to znači da će načelnik Čengić moći upravljati uz stabilnu većinu u općinskom vijeću.
 

Na ovaj će DF, više nego u bilo kojoj drugoj općini u Sarajevu, moći utjecati krojenje lokalnih politika Sarajevo.


Možda ovaj mikroprimjer dokazuje da glasači ove stranke i ne reagiraju previše pozitivno na savezništvo i slijepo poslušništvo prema SDA te bi rukovodstvu stranke na čelu s Komšićem moglo poslužiti kao nauk za ubuduće. Ako već nije učio iz iskustva kako su do sada prolazili svi partnerni SDA.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook