Politička previranja u RS

Hladni rat ne jenjava: Koalicioni partneri 'namirisali' Dodikovu krv

Front19.10.24, 08:55h

Hladni rat ne jenjava: Koalicioni partneri 'namirisali' Dodikovu krv
Koalicioni partneri SNSD-a na lokalnim izborima nisu radili prema ranijem dogovoru, ali postoji razlog zbog kojeg je Dodiku važna većina u NSRS-u

 

 

Iako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u nekoliko navrata nakon lokalnih izbora isticao da odnosi u koaliciji nisu sjajni, još niko ne povlači nijedan potez. Ipak, ako je tačna Dodikova tvrdnja da je u Banjoj Luci uz SNSD bila samo Socijalistička partija Srpske Gorana Selaka, pitanje je dana kada će u koalicionom loncu početi da vri.


Dodik je ne pretjerano glasnim tonom optužio koalicione partnere, prije svega Ujedinjenu Srpsku, da su u gradu na Vrbasu radili protiv Nikole Šobota, uzdanice SNSD-a za gradonačelnika, koji je izgubio izbornu utrku. Kada se tome doda veliki problem između SNSD-a i DEMOS-a na Palama, jasno je da stvari ne idu trasom koju je Dodik ranije zacrtao.
 

U prvim satima nakon lokalnih izbora bilo je jasno da su koalicioni partneri SNSD-a radili na svoju ruku, pogotovo u Banjoj Luci, a još jasnije je bilo da prvi čovjek te koalicije Milorad Dodik po tom pitanju neće uraditi ama baš ništa. I sam Dodik je to u danima koji su uslijedili potvrdio, ističući da mu je važnija većina u parlamentu Republike Srpske nego sporadična i sve češća izdajstva na “lokalu”. Hladni rat koji bukti između Dodika i njegovih koalicionih partnera, posebno između njega i Nenada Stevandića, nagovještava drugačije odnose u vladajućoj osovini. Ti odnosi će, smatraju naši sagovornici, iz korijena da se promijene ako proces protiv predsjednika RS-a pred Sudom BiH ne završi onako kako bi Milorad Dodik želio da se to desi. Pitanje je samo ko će se Dodiku tada prvi napiti krvi.
 


Novinar Dragan Maksimović za Oslobođenje kaže da će mnoge stvari zavisiti od ishoda procesa koji se protiv Dodika vodi pred Sudom BiH. Ukoliko Dodikovi koalicioni partneri osjete ili “namirišu” da će lider SNSD-a “pasti”, krenuće tektonski poremećaji ne samo u koaliciji nego i u samom SNSD-u.

 

- Dodik je rekao da zbog situacije u Banjoj Luci neće žrtvovati parlamentarnu većinu. Drugim riječima, njemu ne pada na pamet da ostaje bez dvotrećinske podrške u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ma koliko njegovi partneri radili protiv njega. On naprosto neće žrtvovati ono što mu sada najviše treba, smatra Maksimović.


Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke Nikola Šobot osvojio je 36.797, dok je koalicija okupljena oko SNSD-a osvojila čak 55.728 glasova. Nema nikakve sumnje da su SNSD-ovi koalicioni partneri u gradu na Vrbasu radili protiv Šobota, jer je razlika od 20.000 glasova isuviše velika. Kada se tome doda da je stari/novi gradonačelnik Draško Stanivuković osvojio 50.000, a njegov PDP samo 20.000 glasova, onda stvari postaju daleko zanimljivije.


Da su svi glasači stranaka vladajuće koalicije glasali za Šobota, načelnik kardiohirurgije Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske bi pobijedio u trci za gradonačelnika. Dobar dio lokalnih odbora vladajuće koalicije nije se otvoreno izjasnio da podržava Šobota, a tek rijetki su pozivali svoje glasače da podrže kandidata kojeg je ponudio SNSD. Ujedinjena Srpska je u Banjoj Luci otvoreno podržavala Draška Stanivukovića.

 

Koalicioni partneri SNSD-a su se u dlaku isto ponašali i u ostalim gradovima, u kojima je Dodikova stranka pobijedila u trci za gradonačelnika. Koalicija je imala daleko više glasova nego gradonačelnici i u Prijedoru, i u Derventi, i u Zvorniku, i u Trebinju. U Bijeljini je koalicija osvojila 28.046, a kandidat SNSD-a za gradonačelnika Mikajlo Lazić 21.989 glasova.
 

- Ne žurimo sa analizom, ali to govori da postoje problemi u koaliciji. Mi ćemo to rješavati, ali ne tako da bismo se svetili nekome. Dali smo mogućnost da svi rade onako kako žele. Ali, koalicija na republičkom nivou je nešto sasvim drugo i to se ne dovodi u pitanje. Ako se utvrdi da su koalicioni partneri radili protiv SNSD-a, preduzećemo određene korake, ali to neće uticati na koalicioni kapacitet na nivou Republike Srpske, rekao je Dodik.


Politička analitičarka Tanja Topić za Oslobođenje kaže kako Dodikovi koalicioni partneri često taktiziraju. Rado bi bili uz vatru, ali kad postane vruće, ne čekaju previše. Oni zapravo, smatra ona, igraju na više frontova kako bi sebi osigurali poziciju uz “glavnog”, ma ko bio “glavni”.
 

- Pragmatizam je to što određuje ponašanje koalicionih partnera, a doza opreza u odnosima prema SNSD-u i njenom lideru počela je sa sankcijama SAD-a. Niko ne bi dobrovoljno da se nađe u ovom društvu. Nije uopšte upitno da će koalicioni partneri da mu okrenu leđa. Pitanje je to trenutka. Ne smijemo zaboraviti da su ovi isti koalicioni partneri nekada zbog Dodika okretali leđa nekim drugim liderima i strankama, kojih sada nema na političkoj mapi. Mnogi su vremenom ovladali vještinom “mirisanja krvi”, kaže Tanja Topić.


Podsjećamo da je SNSD nekoliko mjeseci prije izbora odlučio da u svim opštinama i gradovima kandidati za (grado)načelnike budu upravo iz ove stranke. Zbog toga je buknuo rat na Palama između SNSD-a i DEMOS-a i to u bukvalnom smislu, a nema nikakve sumnje da su i u ostalim opštinama, poput Kozarske Dubice, bili nezadovoljni ovakvom odlukom vrha SNSD-a.
 

- Sve dublje tonemo u totalitarizam, jednoumlje i apsolutizam jednog čovjeka, koji se nalazi na čelu mafijaške hobotnice koja je sve zarobila i koji se javno hvali svojom neograničenom moći. On samovoljno određuje sve, pa čak i gdje će i kako da se raspoređuju sredstva iz budžeta, istakao je lider Pokreta za pravdu i red, te narodni poslanik Nebojša Vukanović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook