Nakon najave Milorada Dodika

CIKBiH: Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci

Front18.10.24, 10:45h

CIKBiH: Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci
Ovo je danas odgovoreno Feni iz CIK-a na molbu za komentar izjave lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ranije u Banjoj Luci da će on odobriti ko će biti odbornik ispred SNSD-a u Banjoj Luci

 

 

Centralna izborna komisija BiH ne komentira izjave političara, ali može saopćiti da u skladu sa Izbornim zakonom BiH mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi.

 

Ovo je danas odgovoreno Feni iz CIK-a na molbu za komentar izjave lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ranije u Banjoj Luci da će on odobriti ko će biti odbornik ispred SNSD-a u Banjoj Luci.

 

- Odlučili smo da svi naši kandidati za odbornike potpišu bjanko ostavke, a mi ćemo donijeti odluku koji će biti odbornici u Skupštini grada Banja Luka. Ja ću odobriti ko će biti odbornik ispred SNSD-a. Podsjećam da ćemo imati 11 odbornika, a imali smo devet - poručio je tada Dodik.

 

Iz CIK-a poručuju da je "izabrani nosilac mandata, izabran na neposrednim i posrednim izborima, dužan da potpiše izjavu kojom odbija ili prihvata mandat na obrascu koji propisuje Centralna izborna komisija BiH u roku od sedam dana od prijema izjave".

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook